Pax Christi Vlaanderen presenteert Tsjetsjenië op de 25ste Romerodag

Op de 25ste Romerodag te Bruggen wil pax Christi Vlaanderen stilstaan bij de verwoesting, de terreur en de miserie, maar ook aandacht besteden aan de kracht van hoop, de kracht van mensen die dag in dag uit proberen te overleven, de kracht van de dialoog en de verzoening. Een fotomontage op Tsjetsjeense muziek toont beelden van hoe het vroeger was en ook van de oorlog. Tsjetsjeense vluchtelingen zullen via woord en muziek hun verdriet en hoop uiten.

Pax Christi Vlaanderen op de 25ste Romero dag te Brugge – 19 maart 2005

 

Pax Christi Vlaanderen heeft met ontzetting 25 jaar geleden kennis genomen van de moord op Monsenor Oscar Arnulfo Romero. Onder impuls van Roberto D’Abuisson, man van uiterst rechts en stichter van de Arena-partij, legde een scherpschutter Romero definitief het zwijgen op. De moord op Romero sloeg in als een bom. Pax Christi Vlaanderen neemt daarom ook deel aan de herdenkingen die uitgegroeid zijn tot momenten van reflectie en bezinning, in solidariteit met al wie wereldwijd uit de boot bleef vallen.

Jaar na jaar vond sinds die 24ste maart 1980 ook in Brugge een Romerodag plaats. Een kwarteeuw lang, elk jaar opnieuw bij het ontluiken van de lente, een dag van gedenken, van ontmoeten, van confrontatie, van bezinning. Een dag van stilstaan bij de aloude mechanismen van uitsluiting en verdrukking, van herdenken van slachtoffers, van voeden van het vermogen tot verzet.

Daarom wil pax Christi Vlaanderen op de Romerodag stilstaan bij de verwoesting, de terreur en de miserie, maar ook aandacht besteden aan de kracht van hoop, de kracht van mensen die dag in dag uit proberen te overleven, de kracht van de dialoog en de verzoening. Een fotomontage op Tsjetsjeense muziek toont beelden van hoe het vroeger was en ook van de oorlog. Tsjetsjeense vluchtelingen zullen via woord en muziek hun verdriet en hoop uiten.

Het programma staart om 13u.30 en duurt tot 21u.30 Technische Instituut heilige Familie – Oude zak 38 – Brugge – http://users.pandora.be/romerodag

 

Jo Hanssens, voorzitter Pax Christi Vlaanderen

Voor meer informatie: Annemarie Gielen, Oost-Europawerking, 0486/966.995

 

Deel dit artikel