Peruaanse ambassade looft Vlaamse aardappelcoalitie

Tijdens een ontmoeting op de Peruaanse ambassade sprak gastheer David Vergara lovende woorden voor de Coalición Chuño, die volgende maand present tekent op het World Potato Congress.

peruaanse ambassade

Onder begeleiding van Trias heeft een brede groep Vlaamse stakeholders zijn schouders gezet onder de versterking van Coopagros. Deze coöperatie van 260 aardappeltelers uit het Andesgebergte wil de teelt van gevriesdroogde aardappelen professionaliseren om de nationale en de exportmarkt richting Bolivia open te breken.

Krachten bundelen

Trias Andes, Rotary, Belgapom, Boerenbond, het ILVO, het VTI, het VLTI en de provincie West-Vlaanderen hebben vorig jaar hun krachten gebundeld voor het ontwerp van een vrieskamer. De innovatieve technologie zorgt ervoor dat de boeren van Coopagros niet langer afhankelijk zijn van de nachtvorst om hun aardappelen in te vriezen. Een flinke opsteker, want de klimaatverandering bedreigt de eeuwenoude teeltmethode van de Inca's.

Het project van de Coalición Chuño is één van de blikvangers op het tiende Wereldcongres voor de Aardappel, dat onder het voorzitterschap van Romain Cools van 27 tot 31 mei plaatsvindt in Cusco. Peru is de bakermat van de aardappel, maar toch werd het congres nooit eerder georganiseerd in het land van de Inca's. Thema's die aan bod zullen komen zijn de nieuwe trends op het vlak van teelttechniek, de biodiversiteit en de rol van de aardappel in de mondiale voedselproductie.

Tijdens het congres zal Lieve Van Elsen, directeur van Trias Andes, een lans breken voor sterke aardappelcoöperaties. Traditioneel zijn de coöperaties van koffie- en cacaotelers sterk ontwikkeld in Peru, maar in de aardappelsector is dat veel minder het geval.

Knowhow delen

'We hebben nog veel plannen met Coopagros', vertelt Trias-medewerker Marc Vogelaers. 'De voorbije jaren hebben we veel energie gestopt in het wassen, drogen en bewaren van aardappelen in Ecuador. Die ervaring gaan we nu delen met de aardappeltelers in Kishuara.'

Steun de productie van gevriesdroogde aardappelen door kwetsbare aardappeltelers in Peru

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel