Petroleumgigant plooit voor druk en zal niet boren in Virungapark

Congo virunga wwf ThierryBodson

[Virunga - ©Thierry Bodson- WWF]
 

Soco International PLC eindigt zijn operatie in het oudste natuurpark van Afrika en belooft om uit alle UNESCO Wereld erfgoed gebieden weg te blijven. Dat zal de Britse oliemaatschappij vandaag bekend maken.

WWF voerde het voorbije jaar intensief campagne om het Virunga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC) te beschermen. WWF voert campagne om het Virunga Nationaal Park in de DRC te beschermen, waar Soco zijn controversiële olie-exploratie activiteiten ontplooide.

"Vandaag vieren we een belangrijke overwinning voor onze planeet. Dit succes is het werk van overheden, activisten binnen de DRC en activisten wereldwijd die samenspanden om deze onmiddellijke bedreiging voor Virunga weg te nemen", zei Marco Lambertini, Algemeen directeur van WWF Internationaal. "Nu is het tijd voor de Congolese overheid om alle olieconcessies in het park te schrappen, zoals gevraagd door UNESCO."

In oktober 2013, legde WWF een klacht neer tegen Soco bij de OESO wegens een schending van de mensenrechten en internationale milieuregels. Boren naar olie in het park leidt volgens WWF tot zware milieuschade. De belofte die het bedrijf vandaag maakt is het gevolg van de gesprekken tussen de twee organisaties. Soco zal zich terugtrekken uit het park nadat het zijn seismische testen in het Edwardmeer heeft beëindigd. Het bedrijf belooft om niet naar olie te boren in het park, noch in eender welk ander park dat op de werelderfgoed lijst van UNESCO staat.

"Virunga kan een echte baken van hoop zijn voor de Congolezen, eens het park vrij is van de dreiging van olie-exploitatie. Mits de juiste investeringen, kan het park een leidende economische rol gaan spelen voor de lokale bevolking. Dat is reeds aangetoond in andere Afrikaanse landen", zegt Raymond Lumbuenamo, directeur van WWF-DRC. "Dit is het uitgelezen moment voor de internationale gemeenschap om de DRC te helpen blijvende verandering te brengen." 

Fragiele natuurgebieden moeten blijvend beschermd worden


Damien Vincent, CEO van WWF-België: "Na één jaar intensief campagne voeren in België en in vele andere landen is dit een fantastische overwinning voor iedereen die natuurbehoud en biodiversiteit in het hart draagt. Ik wil dan ook de 46.954 Belgen danken die mee de petitie ondertekend hebben: hun stem werd gehoord!

WWF gelooft dat deze overwinning duidelijk maakt dat de stempel 'Werelderfgoed' geen vodje papier is dat zomaar met de voeten kan getreden worden. Het gaat om fragiele natuurgebieden die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de mensheid en ze moeten beschermd worden. WWF zal dan ook blijven vechten voor deze plaatsen."

Het is niet gedaan. We hebben nog werk in Virunga en we moeten ons nu richten op overheden en bedrijven over de hele wereld om de toenemende druk weg te nemen op alle plaatsen die Werelderfgoed zijn.

In Virunga zijn meer dan 50.000 families afhankelijk van het Edwardmeer voor jobs, voedsel en drinkwater. Bovendien beschikt het park over een onschatbare waarde aan biodiversiteit en zeldzame dieren zoals de kritisch bedreigde berggorilla. In een onafhankelijk rapport 'De economische waarde van het Virungapark', besteld door WWF, stelden onderzoekers vast dat het park jaarlijks meer dan 400 miljoen dollar kan opbrengen via ecotoerisme en visserij.

Marco Lambertini: "Voor de 750 000 mensen die wereldwijd deze strijd mee steunden en de miljoenen die het werk van WWF steunen hebben we een duidelijke boodschap: dank voor jullie onschatbare steun. Blijf achter ons staan want het is niet gedaan. We hebben nog werk in Virunga en we moeten nu onze inspanningen richten op het werk met overheden en bedrijven over de hele wereld om de toenemende druk weg te nemen die weegt op alle plaatsen die Werelderfgoed zijn."


Lees ook:


Deel dit artikel