Recht op informatie in India

In 2005 voerde India een voorbeeldige wet op de openbaarheid van bestuur in. Door de Right to Information (RTI) Act kreeg elke burger het recht om informatie op te vragen bij ieder overheidsniveau, van dorpsleider tot eerste minister.

De Nationale Campagne voor het Recht van het Volk op Informatie publiceerde in juli 2009 een studie waaruit bleek dat er na tweeënhalf jaar ongeveer 400.000 RTI-aanvragen ingediend werden vanaf het platteland en zo'n 1,6 miljoen uit stedelijke gebieden.

Aanvallen op "informatieactivisten" worden echter angstwekkend alledaags in India. De eerste twee maanden van dit jaar werden twee vooraanstaande activisten vermoord en er verschijnen steeds meer verslagen van anderen die bedreigd, gepest en geïntimideerd worden.

Op het platteland wordt de wet vaak gebruikt om gesjoemel met overheidssubsidies voor huisvesting, werkgelegenheid, voedselhulp of andere steun aan de armste Indiërs bloot te leggen. ‘Eerst vraag je een lijst met de begunstigden van zo'n maatregel', zegt de vooraanstaande informatieactivist Arvind Kejiwal in New Delhi. ‘En als je die lijst doorneemt, merk je dat een aantal van de begunstigden dood zijn en de lijst dus een vervalsing is.'

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel