Rode Kruis drijft hulpverlening in Syrië op


Meer dan twee jaar na de start van het conflict is de situatie in Syrië een regelrechte humanitaire ramp. Omdat een politieke oplossing niet in zicht is en de noden van de Syrische bevolking de humanitaire hulp ruim overschrijden, heeft het Internationale Rode Kruis beslist om zijn hulp stevig op te schroeven.
Het Internationale Rode Kruis verhoogt het budget voor de hulpverlening in Syrië naar 82 miljoen euro. Daarmee is de operatie in het land eensklaps de grootste wereldwijd voor het Rode Kruis. Robert Mardini van het Rode Kruis volgt de situatie in Syrië op de voet.

 "Tot hier toe hebben miljoenen burgers in Syrië en daarbuiten hulp ontvangen", zegt Mardini. " De laatste maanden kregen we betere toegang tot de meest getroffen gebieden in het land. Toch blijft de humanitaire hulp onvoldoende om aan de noden van miljoenen Syriërs tegemoet te komen. Hulp wordt daarenboven belemmerd door veiligheidsbeperkingen en ondermijnd door buitensporige bureaucratische en militaire controle. Het plan om de hulpverlening op te schroeven, lijkt dus bescheiden als we naar de noden kijken, maar is ambitieus als we naar de realiteit op het terrein kijken."

 

Oorlogsbasisregels respecteren

"Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om de dag door te komen, vooral door het oplaaiende geweld en de verzwakte economie", aldus Mardini. "Ondanks onze herhaalde oproepen naar de gewapende partijen om het internationaal humanitair recht te respecteren, is er maar weinig verbetering te zien. Honderden burgers worden elke dag gedood of verwond. Duizenden zijn vermist of opgepakt. Aanvallen op medisch personeel en faciliteiten blijven voortduren. Maar liefst 4 miljoen Syriërs is intern ontheemd en nog eens 1,2 miljoen zijn naar de buurlanden gevlucht."

 

Stijgende voedselprijzen

Een vierde van alle werkende Syriërs verloor zijn job sinds het begin van het conflict. De oogstopbrengsten dalen omdat het voor duizenden landbouwers te gevaarlijk is om het land te bewerken of omdat ze geen toegang hebben tot het nodige materiaal. Sinds maart 2011 zijn de prijzen voor voedsel met meer dan 50% gestegen. In sommige gebieden waar het conflict het hevigst woedt is de prijs voor brood met 1.000% gestegen.

"Samen met vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan verdeelt het Internationale Rode Kruis maandelijks voedselpakketten voor 450.000 mensen. Daarnaast voorzien we drinkbaar water voor meer dan 12,5 miljoen mensen over het hele land. We steunen de bestaande gezondheidsvoorzieningen en geven trainingen aan het medisch personeel over oorlogswonden."


Meer info:

Deel dit artikel