Rode Kruis pleit voor bescherming burgers in SyriëZelfs in oorlog zijn er grenzen, zo ook in Syrië. Het Internationale Rode Kruis maakt zich zorgen over het aantal burgerslachtoffers in Syrië.
Het Rode Kruis doet in Syrië een uitdrukkelijke oproep aan alle strijdende partijen om de regels van het internationaal humanitair recht te respecteren. Bij keuze van de wapens moet de aanvallende partij de beginselen van het recht respecteren. 

Zo moet er sprake zijn van:
  • militaire noodzaak
  • de aanval moet proportioneel zijn (het verwachte resultaat staat in verhouding tot de te verwachte schade aan burgers en burgerobjecten)
  • de aanval moet onderscheid maken tussen burgers (beschermd) en strijders (niet beschermd)

Alleen diegenen die direct deelnemen aan de strijd, mogen worden aangevallen. Daarnaast mogen de wapens geen onnodig lijden veroorzaken. Om deze reden zijn onder anderen clustermunitie, chemische wapens en landmijnen verboden.

 

Rode Kruis maakt zich zorgen


De afgelopen dagen werd in de media bericht over het vermeende gebruik van 'vatbommen', die vanuit helikopters op woonwijken in Aleppo zouden zijn gegooid. Vatbommen zijn vaten gevuld met explosieven en spijkers.

Het Rode Kruis kan geen uitspraken doen of daadwerkelijk vatbommen gebruikt zijn en of deze aanvallen het humanitair recht schenden. Het maakt zich wel ernstig zorgen over het mogelijk gebruik van dit type wapens, omdat er dan waarschijnlijk geen onderscheid wordt gemaakt tussen burgers (beschermd) en strijders (niet beschermd) en onnodig menselijk lijden veroorzaakt wordt.

Deel dit artikel