Rode Kruis zoekt naar vermiste Syriërs


Meer dan 1.000 Syriërs hebben sinds begin dit jaar een familielid als vermist opgegeven. In meer dan 800 gevallen vermoedt men dat de vermisten gevangen worden gehouden.

Voor de families van de vermisten is het erg moeilijk om in onzekerheid te leven over het lot van hun geliefden. "Ik weet niet wat er met hem gebeurd is", vertelt Laila. Haar echtgenoot raakte meer dan een jaar geleden vermist in Aleppo. "Ik weet niet eens of hij dood of levend is. 's Nachts kan ik de slaap niet vatten en denk ik aan hem. Ik hoop dat hij het goed stelt als hij nog leeft of zijn ziel rust heeft gevonden, als hij dood is."

 

Humanitair Recht

Onder het humanitair recht moeten alle strijdende partijen in een conflict alle mogelijke maatregelen nemen om families van vermisten op de hoogte te brengen. Om identificatie van gesneuvelden te vereenvoudigen, moeten de partijen alle beschikbare informatie bijhouden voordat de lichamen begraven worden. Ook moeten ze de locatie van deze begraafplaatsen markeren. Ook moeten de partijen hun gevangenen de mogelijkheid geven om familienieuws over te brengen en te ontvangen.

"Zonder informatie over hun geliefden, dragen mensen een zware, emotionele last", zegt Magne Barth, hoofd van de internationale Rode Kruisdelegatie in Syrië. "De onzekerheid lijdt tot psychologische angsten en lijden."

 

Contact herstellen

Het Rode Kruis in Syrië helpt mensen hun vermiste familieleden terugvinden en het contact te herstellen. "We dienen regelmatig aanvragen in bij de Syrische overheid omtrent informatie over mensen die vermoedelijk gevangen zijn genomen. Ook hebben we vaak contact met de andere strijdende partijen over het lot van vermisten", vertelt Barth. "Opsporingen van vermisten die verdwenen tijdens een conflict vormt een belangrijke taak voor het Rode Kruis. We hopen dat meer mensen dit weten, zodat men beroep op ons doet."

Sinds begin dit jaar heeft het Rode Kruis meer dan 1.000 aanvragen ontvangen van mensen die op zoek zijn naar een vermist familielid in Syrië. In de overgrote meerderheid van de gevallen vermoed men dat de persoon werd gevangen genomen of gekidnapt. Deze aanvragen zijn naar schatting slechts een fractie van alle gevallen waarin familie op zoek is naar een familielid waarvan vermoed wordt dat deze is opgepakt.


Tracing

In België kan je terecht bij de dienst Tracing van Rode Kruis-Vlaanderen en Croix Rouge de Belgique voor de opsporing en contactherstel van familieleden die omwille van oorlog of natuurrampen vermist zijn.

Deel dit artikel