Rugova Ibrahim was een belangrijk pleitbezorger voor de vrede in Kosovo + 21 januari 2006

Vanochtend is de Kosovaarse president aan longkanker overleden. Hij was 61 jaar en pleitte voor autonomie. Pax Christi kon hem dankzij vele projecten in de Balkan ontmoeten doorheen de woelige jaren van vredesopbouw

De laatste maal dat we Rugova zagen was tijdens de prijsuitreiking van de Europese ere-senatoren in het Elzenveld te Antwerpen.

Op dit moment zijn de onderhandelingen over de onafhankelijkheid opgeschort n.a.v. de dood van Rugova. Normaal gezien zouden de onderhandelaars van Servië en de Kosovaarse Albanesen elkaar woensdag 25 januari 2006 in Wenen ontmoeten. De Kosovaren willen onafhankelijkheid in de nu door de VN bestuurde ‘Servische’ regio.

We blikken met Pax Christi terug op enkele opmerkelijke ontmoetingen met deze opmerkelijke man die probeerde op een geweldloze wijze de Kosovaarse zaak internationaal te bepleiten.

"De opvolging van Rugova zal niet van een leien dakje lopen. Men moet op zoek naar een figuur die de onderhandelingen verder kan zetten. Een figuur die de regering en de oppositie zal kunnen vertegenwoordigen tijdens deze onderhandelingen,  "zei Franklin Devrieze, oud-medewerker van Pax Christi Vlaanderen en nu werkzaam bij de OVSE.

Pax Christi DOOR:

Deel dit artikel