Ruime weerklank voor Trias-programma in Guinee

De beau monde van Guinee heeft naar jaarlijkse gewoonte twee dagen uitgetrokken om de impact van het Trias-programma te evalueren. Dit jaar waren ook het nationale radio- en televisiejournaal op de afspraak.
Trias ondersteunt in het West-Afrikaanse land Guinee ledenorganisaties van familiale boeren en kleine ondernemers. Verder verstrekt Trias begeleiding en vorming aan zes complementaire partnerorganisaties. Die coördineren onderling de steun aan kleine ondernemers die bij hen aankloppen.

Hoewel Guinee één van de armste landen is in Afrika, zijn er relatief weinig humanitaire organisaties actief. Des te meer springen de realisaties van Trias in het oog bij de plaatselijke autoriteiten. Op de jaarlijkse ontmoeting waren dan ook een hele reeks vertegenwoordigers aanwezig van de regionale en nationale overheid. Ook de boerenorganisaties tekenden present.

In totaal kwamen een 40-tal stakeholders opdagen. Tijdens de eerste dag werd van gedachten gewisseld over het programma van Trias. De volgende dag stonden terreinbezoeken op het programma. "Niet alleen op inhoudelijk vlak is zo'n bijeenkomst erg nuttig. Zo'n evenement bezorgt Trias over het hele land heel wat publiciteit", zegt regiocoördinator Ward Tanghe.

Tijdens de bijeenkomst werd een eerbetoon gebracht aan Bert Snoek, die de voorbije vijf jaar aan het hoofd stond van het Guinese regiokantoor van Trias. Hij dokterde een geïntegreerde aanpak uit voor boeren en kleine ondernemers, met ingrediënten zoals bewegingsopbouw, microfinanciering en markttoegang. Wegens gezondheidsredenen heeft Snoek een punt moeten zetten achter zijn loopbaan als coöperant.

De gouverneur van Kindia benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de overheden op alle niveaus ook in de toekomst intensief zullen blijven samenwerken met Trias en haar lokale partners. Om de economische ontwikkeling op gang te brengen, is een goede omkadering nodig van de miljoenen kleine boeren in het land. De overheid beschikt over weinig middelen en doet daarom graag een beroep op ontwikkelingsorganisaties.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel