'Samenwerking met Landelijke Gilden willen we nooit missen'

'Op termijn kunnen we verder zonder de steun van Trias. Maar het partnerschap met Landelijke Gilden willen we nooit kwijtraken'. Dat hebben de Congolese boerenleiders van Repam woensdag gezegd tegen Piet Vanthemsche.In het landschap van de ontwikkelingssamenwerking neemt Trias een unieke plaats in omdat het de expertise van zijn Vlaamse partnerbewegingen verweeft in de projecten. Zo heeft Landelijke Gilden al enkele jaren een partnerschap met Repam, een jonge boerenfederatie in het westen van Congo.

Momenteel is Repam bezig met een herstructurering. Om die in goede banen te leiden, werd het advies van Landelijke Gilden ingeroepen. 'Samen hielden ze een workshop van een drietal dagen om te kijken hoe je een organisatie echt democratisch opbouwt, hoe je verkiezingen voorbereidt, hoe je omgaat met het resultaat zonder dat er tweespalt ontstaat. Repam heeft op dit vlak heel wat van Landelijke Gilden geleerd', stelt Vanthemsche vast.

De voorzitter en ondervoorzitter van Repam drukten Vanthemsche op het hart dat ze de samenwerking met Landelijke Gilden erg waardevol vinden. 'Ik heb hen geantwoord dat wij ook veel van hen kunnen leren, vooral dan op het vlak van solidariteit. Het is opvallend hoe groot de solidariteit is tussen de Congolese landbouwers, mannen en vrouwen die in miserabele omstandigheden leven, die moeten vechten om te overleven', aldus Vanthemsche.

De voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden bracht ook een bezoek aan de markt in Lukula. Daar maakte hij kennis met Feco, een vrouwengroep die met de steun van Trias vooral ijvert voor goede kredietvoorwaarden, zodat de leden hun handelsactiviteiten kunnen uitbreiden.

Eén van de lokale aanbieders van microkrediet is Coopec, een coöperatie waar Trias al zes jaar mee samenwerkt. 'In die periode hebben we het verschil gemaakt door professionele opleidingen, investeringen in de infrastructuur, de lancering van een kredietfonds en de organisatie van ontmoetingen met andere kredietcoöperaties in Congo', vertelt Trias-medewerker Stefaan Bonte.

Tot slot gingen Vanthemsche en de andere delegatieleden langs bij de vereniging van mototaxi-chauffeurs in Nsioni. Door diensten aan te bieden aan jonge chauffeurs creëert deze organisatie werkgelegenheid. Trias zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vereniging professionele beroepsopleidingen kan organiseren voor zijn leden.

Eerdere berichtgeving over de Congo-reis:
Ondernemende pater creëert meerwaarde voor Congolese boeren
Vanthemsche aanhoort grieven van boerenleiders in Kinshasa
'Bezoek Vanthemsche is mooie kans'

Lees ook het dagboek van Piet Vanthemsche
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel