Sanimarché in Dogbo ingehuldigd

Protos en de gemeente Dogbo in Benin hebben op Wereldtoiletdag (19 november 2016) de eerste 'sanimarché' van Benin ingehuldigd. Het is een plek waar mensen informatie kunnen krijgen over allerlei sanitaire voorzieningen. De wasbakken, douches, verschillende modellen latrines en urinoirs worden tevens verkocht en er valt wat te vinden voor elk budget.

Het initiatief speelt in op de noden van de Beninse bevolking: slechts een kleine minderheid beschikt over een toilet en openbare ontlasting blijft een enorme uitdaging. Anderzijds geeft de Beninse overheid sinds 2013 geen subsidies meer voor het bouwen van toiletten, maar ondersteunt ze de ATPC-strategie (Assainissement Total Piloté par la Communauté). Dat is een methode die de bevolking moet responsabiliseren, doet stilstaan bij onhygiënische gewoonten en motiveert om zélf toiletten te bouwen, met eigen middelen. En om zelf een toilet te bouwen heb je natuurlijk de nodige kennis nodig.

Bezoekers van de sanimarché krijgen uitleg over hoe de toiletten te gebruiken, maar kunnen zich er ook wassen onder een douche. Er worden ook zeep, chloortabletten en muggennetten verkocht. De sanimarché kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Dogbo, Roeselare en Protos, met steun van de provincie West-Vlaanderen.

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel