Schrijnend watertekort in Syrië


Bijna 3,5 jaar nadat het conflict in Syrië begon, draait de hulpverlening aan slachtoffers nog op volle toeren. De aanhoudende droogte zorgt voor een groot tekort aan water in veel gebieden. Ook Libanon, Jordanië en Irak, landen waar veel Syriërs naartoe zijn gevlucht, kampen met dezelfde problemen. 

Groot tekort aan water

Belangrijkste oorzaken van het tekort aan water zijn de aanhoudende droogte en het geweld dat veel watervoorzieningen heeft beschadigd. "Het Syrische Rode Kruis en zijn partners maken zich grote zorgen over de humanitaire impact van de huidige droogte", zegt Dr. Attar, voorzitter van de Syrische Rode Halve Maan. ''De beperkte toegang tot schoon water zal jarenlang effect hebben op het leven van veel Syriërs. We werken samen met alle hulporganisaties, niet alleen om nu aan de noden van de vluchtelingen te voldoen, maar ook om een oplossing te zoeken voor de lange termijn."

Syrië

De activiteiten van het Rode Kruis blijven doorgaan. In de maand juni heeft het Rode Kruis ervoor gezorgd dat tanks water brachten naar meer dan 100.000 mensen in verschillende gebieden. Ook biedt het Rode Kruis financiële ondersteuning aan een onderneming die afval verwijdert om zo de levensomstandigheden hygiënischer te maken.

Het Rode Kruis blijft de vluchtelingenkampen verbeteren en ze te voorzien van medische hulp, schoon drinkwater en voedsel. Het water van de Al Figeh Spring, de belangrijkste waterbron in de hoofdstad Damascus, wordt met reinigingsmiddelen van het Rode Kruis gezuiverd zodat meer dan 4 miljoen mensen dat water veilig kunnen gebruiken. Ten slotte houdt het Rode Kruis zich ook actief bezig met het herstellen van de beschadigde watervoorzieningen en het bouwen van nieuwe waterstations om de capaciteit te vergroten.

Jordanië

Sinds het begin van 2014 heeft het Rode Kruis in Jordanië verschillende hulpmiddelen ingezet om de vluchtelingen vanuit Syrië te ondersteunen. Bijvoorbeeld via het uitrusten van 6 vluchtelingenkampen in het grensgebied waar ze plaats bieden aan 1.200 Syriërs. Deze kampen zijn ingericht met caravans of tenten, sanitaire voorzieningen, afvalbakken en grote waterbassins.

Libanon

Sinds het begin van 2014 is het Rode Kruis gestart met nieuwe projecten in verschillende steden in Libanon. Met deze projecten worden nieuwe pompen en generatoren geïnstalleerd die meer dan 500.000 mensen van genoeg drinkwater voorzien. Naast deze projecten is het Rode Kruis gestart met renovaties van verschillende ziekenhuizen om de vluchtelingen van voldoende medische hulp kunnen voorzien.

Irak

Ondanks de slechte situatie in Irak zitten er ook duizenden vluchtelingen vanuit Syrië in Irak gestationeerd. De gevechten in Irak hebben de waterinfrastructuur beschadigd waardoor mensen een tekort aan water hebben. Het Rode Kruis is in de gebieden met Syrische vluchtelingen bezig met het bouwen en herstellen van 25 watersystemen. Ook worden watertanks geplaatst in de vluchtelingenkampen om de mensen te voorzien van schoon drinkwater. In totaal heeft het Rode Kruis 372.000 vluchtelingen toegang gegeven tot schoon drinkwater wat het risico voor ziektes enorm afneemt.


Deel dit artikel