Sociaal investeringsfonds Kampani doet eerste investering

kampani koffiefabriek

De grootste federatie van koffiecoöperaties in Burundi heeft een verwerkingsfabriek geopend. Dit werd mogelijk gemaakt door Kampani, een fonds dat gelinkt is aan Trias en Boerenbond.

Kampani is een zogeheten social impact investeringsfonds dat vorig jaar werd opgericht om het ondernemerschap in de landbouw te stimuleren. Het richt zich op Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Volgens ceo Wouter Vandersypen, die ook bestuurder is bij Trias, vult Kampani een belangrijke leegte: 'Boerencoöperaties zijn te klein voor klassieke banken en te groot voor microfinanciering. Daardoor raken ze in onvoldoende mate aan geduldig investeringskapitaal.'

Allereerste investering

De nieuwe fabriek van de Burundese koffiecoöperatie Cocoa is de allereerste investering van Kampani. Het gaat om een bedrag van 214.000 dollar. De boeren dragen trouwens zelf een groot deel van de investering, die gespreid over drie jaar 500.000 dollar zal bedragen.

Cocoa verenigt 33 coöperaties die in totaal 27.000 producenten tellen. De federatie is momenteel goed voor 11 procent van de koffieproductie in Burundi. Cocoa is de eerste boerenorganisatie die een eigen dry mill bezit voor de verwerking van koffie.

Enthousiaste telers

'Ik beschouw de fabriek als van mezelf', zegt koffieboerin Marie-Goreth Nzeyimana. 'Ik heb een deel van het kapitaal in handen. Vanaf nu zal mijn koffie daar verwerkt worden, terwijl ik er bij ben. Ik zal geen tijd en geld meer verliezen door verre verplaatsingen. Dat is een belangrijke winst voor mij.'

Koffieboer Diomède Ntunzwenimana is even enthousiast: 'Iedereen wint hierbij, want onze koffie zal nu in onze eigen provincie Kayanza bewerkt worden. Ik zal in staat zijn om het hele productieproces te volgen, van bes tot koffie. Ik kan zelf de kwaliteit van mijn koffie in het oog houden.'

Koning Boudewijnstichting

De eerste investering van Kampani kwam tot stand met de hulp van de Koning Boudewijnstichting, die al jaren rechtstreeks steun verleent aan Burundese koffieboeren. Co-investeerder is het Nederlandse sociale investeringsfonds ICCO Agro Business Booster. Technische bijstand werd verleend door Broederlijk Delen.

 

Deel dit artikel