Spaanse trainstoppers voor de rechtbank

Op 17 oktober 2005 hielden vredesactivisten in Spanje een militair transport tegen. Met hun geweldloze blokkade protesteerden ze tegen de militaire oefeningen die de NAVO in Spanje houdt. Op 6 maart verschijnen vier van hen voor de rechtbank. De openbare aanklager vraagt een jaar gevangenisstraf, de verdediging gaat voor vrijspraak.


De NAVO houdt in Spanje regelmatig grootschalige oefeningen. Bovendien herbergt Spanje een uitgebreid netwerk van NAVO-infrastructuur. Vredesactivisten voeren al jaren actie tegen die oorlogsvoorbereidingen. De vredesactivisten willen die militaire infrastructuur weg uit Spanje, en vragen dat de bases worden 'gedemilitariseerd', en dat ze een sociaal en ecologisch verantwoorde functie krijgen. Het militaire transport dat ze tegenhielden maakte deel uit van grootscheepse oefeningen bij het opzetten van de basis van de NATO Response Force in Valencia.

De NATO Response Force (NRF) is de nieuwe snelle interventiemacht van de NAVO. Met de NRF wil de NAVO wereldwijd snel en krachtig kunnen ingrijpen wanneer ze dat nodig vindt. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld schudde het idee uit zijn mouw op de top in Praag in 2002. Op de top van Riga, november vorig jaar, werd aangekondigd dat de interventiemacht nu volledig operationeel is. In een beurtrolsysteem stellen de NAVO-lidstaten om het half jaar andere troepen ter beschikking aan de interventiemacht. De NRF, 20 000 koppen sterk, moet vijf dagen nadat de beslissing tot interventie genomen is ingezet kunnen worden en moet langdurige gevechtsmissies aankunnen.

Eén van de organisatoren van de acties was te gast op de Actieconferentie van Vredesactie in november vorig jaar. Daar legden Belgische trainstoppers, samen met hun Spaanse collega's en activisten uit Groot-Brittannië en Scandinavië, de basis voor een Europees netwerk van anti-oorlogsactivisten.

In februari 2003 hielden activisten, ondersteund door Vredesactie, in de Antwerpse haven een militair transport tegen van het Amerikaanse leger. Belgische wegen, water- en spoorwegen, havens en luchthavens, werden (en worden) immers door de VS gebruikt in de oorlog tegen Irak. In december 2004 werden de trainstoppers veroordeeld tot boetes en voorwaardelijke gevangenisstraffen.

De Spaanse trainstoppers riskeren voor hun geweldloze actie nu tot één jaar gevangenisstraf, maar ze laten zich door de repressie alvast niet intimideren. Op 5 mei organiseren ze voor de vijfde keer een burgerinspectie op de NAVO-basis in Betera, bij Valencia. Een week later, op 12 mei, is het de beurt aan het militaire oefenterrein in Zaragoza en een radarbasis in Alicante.

Daarnaast blijft in Spanje ook de klachtenactie tegen kernwapens lopen. Begin november lanceerden Bomspotting en Greenpeace International een Europese klachtenactie. In meer dan 50 Europese steden stapten mensen naar het politiekantoor om klacht neer te leggen tegen de illegale kernwapenpolitiek van de NAVO. In Spanje zetten klachtenacties in Valencia en Madrid een reeks van acties in gang over het hele land. Als een lopend vuurtje verspreidt de actieoproep zich: onlangs werden nog klachten neergelegd in Elx (bij Alicante), opnieuw in Madrid en Valencia, en deze week nog in Zaragoza.

Meer info: www.vredesactie.be en www.antimilitaristas.org

Deel dit artikel