'Speculeren met voedsel is immoreel'

Ook Piet Vanthemsche, de voorzitter van Boerenbond en AgriCord, liet in het Nieuwsblad zijn licht schijnen over de voedselcrisis. "De uitdaging is groot, maar ik ben niet pessimistisch", zegt hij.

Ook de voorzitter van AgriCord, het netwerk van landbouworganisaties waar ook Trias toe behoort, gelooft niet dat boeren veel profijt gaan halen uit de stijgende voedselprijzen in de wereld. "We moeten meer gaan produceren met minder grond, water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De uitdaging is groot, maar ik ben niet pessimistisch", zo zegt Vanthemsche. Hij gelooft dat uit biotechnologie zaken zullen voortkomen die daarbij zullen helpen, maar wil er niet blind in vertrouwen.

"Speculeren met voedsel is immoreel", besluit Vanthemsche. Hij merkt op dat financiƫle speculanten nu grondstoffen verkiezen boven de klassieke aandelenbeurs, omdat die het niet zo goed heeft gedaan de laatste tijd. "Die mensen verrijken zich op de kap van de armen. In Afrika geven mensen 60 procent van hun budget uit aan eten. Een kleine prijsstijging is een ramp voor hen, zodat men paal en perk moet stellen aan speculatie op voedsel", aldus Vanthemsche.

Bron: Vilt.be, Het Nieuwsblad

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel