'Stage bij Unizo was beste ervaring ooit'

Willie Cilliers bracht eind vorig jaar een werkbezoek aan Unizo. De voorzitter van de George Business Chamber in Zuid-Afrika blikt met superlatieven terug op deze kennisuitwisseling.

williecilliers1

Een kwart van de Zuid-Afrikanen is werkloos. Bij de jongeren loopt het percentage op tot meer dan 50 procent. Een kwarteeuw na de val van het apartheidsregime is het nog altijd de zwarte bevolking die economisch aan de grond zit.

Townships

De voorbije twee jaar heeft Trias Zuid-Afrika met financiƫle steun van de Vlaamse overheid steun verleend aan acht kamers van koophandel die actief zijn in achtergestelde townships. We professionaliseren hun dienstverlening en belangenverdediging.

In het kader van dit project was Willie Cilliers (uiterst links op de foto) eind vorig jaar een week te gast bij Unizo, samen met zijn collega Mxolisi Mnogomezulu van de Alexandra Chamber. Beiden maakten kennis met alle aspecten van Vlaanderens grootste zelfstandigenorganisatie.

Model

Drie maanden later is Willie Cilliers nog altijd laaiend enthousiast over zijn stage. 'Ik heb geleerd hoe je kleine ondernemers kan bij elkaar brengen, informeren en begeleiden', vertelt de voorzitter van de handelskamer in George, een stad met 115.000 inwoners in de provincie West-Kaap.

Cilliers raakte ook onder de indruk van de provinciale structuren bij Unizo. 'De voorbije jaren heeft onze kamer van koophandel veel starters opgeleid, maar nu zijn we aan een strategische bijsturing toe. Het model van Unizo toont ons hoe je in een regio kan bouwen aan een ondernemersvriendelijk klimaat.'

Impact

Het werkbezoek aan Unizo noemt Cilliers zelfs 'de beste ervaring die hij in zijn leven heeft meegemaakt'. Hij is ervan overtuigd dat de impact van de stage zal doordruppelen in de nieuwe structuren die momenteel uitgetekend worden voor de begeleiding van kwetsbare ondernemers in George en elders in West-Kaap.

Deel dit artikel