Standpunt: Intal verzet zich tegen elke militaire aanval op Syrië

De dreigende taal van VS-Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (1) is een gevaarlijke stap in de opbouw naar een militaire aanval op Syrië. Ook Laurent Fabius (2) (Frankrijk) en William Hague (Groot-Brittannië) doen hun duit in het zakje. Intal verzet zich tegen deze oorlogsplannen. Je brengt geen vrede door een land te bombarderen.De VS zijn slecht geplaatst om anderen de les te spellen over het gebruik van niet-conventionele wapens. Het gebruik van de atoombom in Hiroshima en Nagasaki en van Agent Orange in Vietnam zijn bekend, net zoals het gebruik van verarmd uranium in Joegoslavië en van fosforbommen in Irak. In zijn speech veroordeelt Kerry in naam van "het geweten van de wereld" het gebruik van chemische wapens in Syrië. Zijn verontwaardiging is volstrekt ongeloofwaardig.

Intal is tegen het gebruik (en het bezit) van niet-conventionele wapens. Deze moeten verboden worden. Het belangrijkste obstakel daarvoor zijn echter de VS, die zelf het grootste nucleaire arsenaal van de wereld bezitten en niet van plan zijn om dit consequent af te bouwen.

De chemische wapens, wie ze ook heeft gebruikt, zijn slechts een excuus om oorlog te kunnen voeren. Om Irak binnen te vallen gebruikte de VS zelfs een gefabriceerde beschuldiging over het bezit van massavernietigingswapens. Deze beschuldiging was gebouwd op leugens die Minister van Buitenlandse Zaken Generaal Colin Powell presenteerde in de VN-Veiligheidsraad. Vandaag beweert Kerry bewijzen te hebben over de schuld van de Syrische regering, maar hij maakt ze niet openbaar. Zoiets is onaanvaardbaar.

Zoals voormalig VS-Minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger al zei Henry Kissinger: de eigen belangen komen bij de VS altijd op de eerste plaats. De dreigende taal van Kerry is een teken dat die Amerikaanse belangen in de verdrukking komen, waarschijnlijk omdat de Syrische overheid de laatste maanden terrein heeft gewonnen tegenover de rebellen die door de VS worden gesteund.

Intal roept iedereen op om zich te verzetten tegen de dreigende Westerse oorlog tegen Syrië, en ook tegen elke mogelijke Belgische betrokkenheid daarbij. Afghanistan, Irak en Libië leren ons dat een militaire interventie enkel meer ellende zal brengen voor het Syrische volk. Ons land moet elk geweld door de VS en haar bondgenoten afwijzen en zich ondubbelzinnig inzetten voor een vredesdiplomatie die de Syrische soevereiniteit respecteert.

Nationaal Bureau van intal

Noten:

  1. http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/08/26/read-the-full-transcript-kerrys-speech-on-syria-chemical-weapons-and-the-need-to-respond/
  2. https://www.youtube.com/watch?v=t53QPbuuWsg


BRON:Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel