'Stijgende grondstoffenprijzen doen ons niet meer panikeren'Jobs zijn er nauwelijks in Los Nonualcos, één van de armste regio's in El Salvador. Toch vindt Trias er ondernemende mensen die met succes een bedrijf opstarten. Bijvoorbeeld een bakkerij die zich specialiseert in suikerbrood.In het dorpje San Rafael Obrajuelo mag de consumptie van suikerbrood tot de culturele tradities gerekend worden. Om de lokale economie een impuls te geven, besliste Fademype - een lokale partner van Trias - om een coöperatieve bakkerij in de steigers te zetten. Dat was zes jaar geleden.

Twaalf mensen - waaronder elfvrouwen - stapten mee in dit verhaal. Aanvankelijk was het enkel de bedoeling dat ze familieleden en buren zouden bevoorraden. Van Fademype kregen de coöperanten opleidingen in bedrijfsmanagement. Dat hielp hen om met de steun van het gemeentebestuur een startkapitaal van 23.000 euro te verzamelen.

Om de bakkerij zo snel mogelijk uit de rode cijfers te helpen, beslisten de coöperanten om in een eerste fase geen loon uit te keren. Sinds het bedrijf winst maakt, ontvangen de zeven coöperanten die zijn overgebleven een salaris van acht dollar per dag.

De bakkerij doet ook een beroep op een verkoopteam van 15 medewerkers. Dagelijks kopen ze het brood van de coöperatie aan interessante voorwaarden, waarna ze de helft van de gemaakte winst opstrijken. Hierdoor is de maandelijkse omzet van de bakkerij intussen gestegen naar 4.400 euro. 

'Dit project heeft het leven van een groep mensen veranderd. Zij hebben de bakkerij uitgebouwd tot wat ze vandaag is', vertelt de 38-jarige coördinator Moisés Campos, die eraan toevoegt dat het project zonder de steun van Trias en Fademype niet levensvatbaar zou geweest zijn.

'Dankzij de begeleiding die we gekregen hebben, weten we nu bijvoorbeeld dat we niet in paniek moeten raken wanneer de grondstoffenprijzen stijgen. We plannen immers op langere termijn. En dat werkt, want het voorbije kwartaal is onze verkoop alweer met 12 procent gestegen.'

Om verder te groeien, staan een aantal investeringen op stapel. Het personeelsbestand wordt verder uitgebreid, terwijl de aankoop van twee motorrijtuigen de verkoop een extra stimulans moet geven. Het promotiemateriaal en de verpakking van het brood zullen eveneens onder handen genomen worden.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel