Stop oorlogseconomie : meer dan 400 mensen leggen klacht neer

Van Hasselt tot Diksmuide, van Eeklo tot Aarlen, in meer dan 20 gemeenten verspreid over België stapten vandaag ongeveer 400 mensen naar het politiekantoor. Ze legden er persoonlijk klacht neer tegen Agrexco. Dat bedrijft koopt landbouwgoederen uit illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied en verkoopt ze in ons land. Deze handel zorgt voor onderdrukking en uitbuiting van duizenden Palestijnen. Agrexco overtreedt met deze handel het internationaal humanitair recht. Onze overheid kan dit stoppen door gewoon de wet toe te passen. Winst slaan uit ernstige mensenrechtenschendingen is immers illegaal.

Wij willen oorlog stoppen en zelfs voorkomen. Onze overheid stuurt bommen en soldaten. Het kan anders én beter.  Oorlog voeren kost geld. Om aan geld te geraken zetten oorlogvoerende partijen handelsactiviteiten op. Wij kopen er grondstoffen of landbouwproducten. Wij verkopen er wapens of technologieën. Willen we écht oorlog stoppen dan moeten we nù hierop ingrijpen: niet spectaculair maar wél efficiënt.

Op meer dan twintig plaatsen in België stapten vandaag 400 burgers naar hun politiekantoor om persoonlijk klacht neer te leggen tegen Agrexco en haar partners wegens heling en oorlogsmisdaden enerzijds, en medeplichtigheid daaraan anderzijds. Een van de deelnemers: “Op die manier nemen we onze verantwoordelijkheid op om oorlog te stoppen, om in te grijpen. Dat is de échte humanitaire interventie.” De actie past in de campagne 'War starts here' van Vredesactie en Action pour la Paix.

In Leopoldsburg diende Sven Saenen, Schepen van Jeugd van Hechtel-Eksel, mee klacht in. In Gent werd aan het stadhuis een muur opgetrokken die de Israelische muur op bezet Palestijns gebied symboliseert. Voorbijgangers kregen koffie en Palestijnse hapjes aangeboden. Een delegatie van gemeenteraadsleden van Groen! legde er klacht neer. De Antwerpse politie bood de mensen die klacht indienden slachtofferhulp aan. De groep van Diksmuide organiseert vanavond nog een bijeenkomst waar ze nog tientallen mensen zal uitnodigen klacht neer te leggen.

Om 16u deze namiddag komen op het Bethlehemplein in Brussel 80 fietsers van Via Vélo Palestina toe. Zij sturen de klacht rechtstreeks naar de procureur.

Inez Louwagie van Vredesactie: “Vandaag signaleren we dit misdrijf aan de rechterlijke macht. Als onze overheid daarna nog steeds niet reageert en de illegale handel stopt, stappen we op 22 oktober naar het opslagcentrum van Agrexco, om het bedrijf zelf te gaan controleren.”

meer info: www.vredesactie.be

foto's op hier

 

 

Vredesactie DOOR:

Deel dit artikel