Syntra West geeft opleiding aan lesgevers in Oeganda

training oeganda

Drie experts van Syntra West brengen van 7 tot 11 november een bezoek aan Oeganda. Shari Ghyselen, Peter Lambert en Indyra Olivier professionaliseren ter plaatse de beroepsopleidingen.

Tegen 2040 verdubbelt het bevolkingsaantal in Oeganda tot 70 miljoen inwoners. De economie kan de explosieve bevolkingsgroei niet bijbenen: de meeste jongeren zijn werkloos en belanden in de marginaliteit. Om het tij te keren, steunt Trias Oeganda lokale ondernemersverenigingen die zich engageren om een professioneel dienstenaanbod uit te werken voor jonge starters.

Syntra West

Trias Oeganda schakelt ook de hulp in van Syntra West, een gereputeerde instelling op het vlak van beroepsopleidingen voor zelfstandigen en KMO's. Onder begeleiding van Trias en met ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen heeft Syntra West het voorbije jaar samen met de Oegandese ondernemersverenigingen Ussia en Tunado gewerkt aan een vormingstraject voor jonge ondernemers.

'Nu is het kwestie om lesgevers op te leiden', zegt Trias-medewerker Daan Janssens. 'De delegatie van Syntra West zal lesgevers van Ussia en Tunado wegwijs maken in een opleidingsmodule voor markttoegang. Het uiteindelijke doel is dat we kansarme jongeren leren hoe ze een eigen zaak op duurzame wijze kunnen runnen.'

Tijdens de eerste dag van het werkbezoek stond een kennismaking met enkele trainingscentra en kleine bedrijven op het programma. 'De ondernemers geven toe dat ze onvoldoende geschoold zijn op het vlak van marketing en verkoop. Ze hebben het niet makkelijk, want velen krijgen te maken met hevige concurrentie van goedkope import uit China', zegt Shari Ghyselen.

Creatief ondernemerschap

De delegatie van Syntra West raakte het meest onder de indruk van een bezoek aan Makika Stylz, een onderneemster met naai-atelier waar kleren op maat, handtassen, linnengoed en babyspullen gemaakt worden. De restjes stof worden niet weggegooid, maar gebruikt om hippe accessoires te maken.

'Opmerkelijk is dat Makika in haar atelier niet alleen werk geeft aan jonge vrouwen. Ze moedigt hen ook aan om naar de universiteit te gaan', zegt Ghyselen. 'Bovendien heeft ze begrepen dat het voor vrouwen een uitdaging is om werk en privé te combineren, want ze heeft in haar atelier ook een crèche ingericht.'

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel