Syrië: geen respect voor hulpverleners


Het Internationale Rode Kruis is erg bezorgd over het gebrek aan respect door alle partijen van het conflic
t in Syrië voor de hulpverlening. Maar liefst 17 medewerkers van de Syrische Rode Halve Maanvereniging lieten het leven sinds de start van de onlusten.De laatste Rode Halve Maanmedewerker die dodelijk getroffen werd, is Mohieddine Mahmoud. Op 3 maart werd deze medewerker van de Syrische Rode Halve Maan gedood terwijl hij aan het werk was in de Jobarwijk in Damascus, vlakbij het gezondheidscentrum van de organisatie. Hij werd slachtoffer van zware beschietingen in de buurt.

 

Gestolen ambulances

Op 4 maart werden Rode Halve Maanvrijwilligers gedwongen hun vestiging in Al-Raqqa te verlaten door zware gevechten in de wijk. Twee voertuigen, die duidelijk gemarkeerd waren als medisch voertuig, werden later van het terrein gestolen. Deze wagens werden gebruikt om broodnodige hulp te bieden aan gewonden. Eind februari werden ook twee ambulances gestolen van het Rode Halve Maancentrum in het Shabaadistrict in Damascus.

Op 21 maart werd een ambulance van de  Syrische Rode Halve Maan beschoten in het Qaboundistrict in Damascus tijdens het vervoer van een patiënt.

 

Bescherming door embleem

Het Rode Kruis heeft regelmatig contact met alle strijdende partijen om hen te wijzen op de basis principes van het humanitair recht: burgers zijn beschermd en dienen gespaard te worden en medisch personeel dient veilige toegang te krijgen om hulp te bieden aan iedereen die hulp nodig heeft.

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn universeel beschermde emblemen. Het is een herkenningsteken voor goederen en personen die instaan voor de medische verzorging in conflictsituaties. De dragers moeten daardoor in conflictsituaties worden beschermd en gerespecteerd.

Zonder respect voor het embleem wordt de nochtans levensbelangrijke hulpverlening bijna onmogelijk. Het Rode Kruis roept dan ook alle partijen op om de dragers van het embleem te beschermen. Het gaat over onder andere hulpverleners, maar ook medische faciliteiten en voertuigen worden door het embleem beschermd.Deel dit artikel