Syrische vluchtelingen in Jordanië vallen door de mazen van het net

syria oxfam

[Foto: Oxfam-Solidariteit]

Elke dag blijven vluchtelingen uit Syrië toestromen in de omliggende landen. Humanitaire organisaties waarschuwen dat deze mensen zonder enige hulp dreigen te vallen, terwijl ze ergens in Jordanië onderdak zoeken.




Volgens het Vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties, UNHCR, leven de meeste Syrische vluchtelingen in Jordanië ergens in de stad, buiten de voorziene kampplaatsen. Omdat zij her en der verspreid wonen, is het volgens de organisaties zeer moeilijk om hen hulp te bezorgen.

 

 

Te hoge prijzen voor voedsel en onderdak

Uit onderzoek dat de hulporganisaties CARE International en Oxfam uitvoerden in de onthaalgemeenschappen van Jordanië blijken de vluchtelingen zich steeds dieper in de schulden te steken. Ze hebben problemen om de stijgende huurprijzen en de hoge kosten van voedsel, water en andere basisbenodigdheden te kunnen betalen.

Vele vluchtelingen in Jordanië wonen in onverwarmde of onbemeubelde appartementen of garages, dikwijls dik opeengepakt. Tot 20 personen van eenzelfde uitgebreide familie moeten twee of drie kamers delen.

"In de steden zijn de vluchtelingen misschien minder zichtbaar, maar ze hebben even grote problemen als de mensen in de kampen. Waar de vluchtelingen ook een onderkomen zoeken, we moeten hun lijden trachten te verlichten", zei Geoffrey Dennis van CARE International.

Het is ook maar te hopen dat de Jordaanse overheid haar landsgrenzen open houdt en de vluchtelingen blijft bijstaan, ook al zijn de eigen middelen beperkt. De Jordaanse bevolking is tot nog toe zeer gastvrij en hulpvaardig geweest. Maar de spanningen nemen toe nu er steeds meer vluchtelingen zijn en de dienstverlening onder druk komt te staan.

Syrische vluchtelingen krijgen eerstelijns gezondheidszorg en hun kinderen kunnen naar school. Maar de beschikbare diensten zitten vaak al aan hun maximale capaciteit of bevinden zich te ver van hun verblijfplaats. De huurprijzen liggen nu twee of drie keer hoger dan vorig jaar. Ook de voedsel- en gasprijzen zijn gestegen.


 

Elkaar helpen kan straks niet meer

"De Syrische vluchtelingen hebben dringend hulp nodig", zegt een Oxfam-medewerker. Zolang zij geen inkomen hebben, zullen hun problemen voortdurend groter worden. De mensen hebben al bijna geen geld meer om de huur te betalen of voor hun elementaire behoeften. De ene vluchteling leent geld bij de andere, maar binnenkort zal niemand nog iets hebben om uit te lenen."

"De gezinnen zullen tot het uiterste moeten gaan om te overleven, velen zijn nu al verplicht te bedelen voor voedsel. Ze zijn erg beschaamd dat te moeten doen, maar ze hebben gewoon geen keuze."

Sinds begin dit jaar is de toestroom van Syrische vluchtelingen in Jordanië steeds groter geworden. Meer dan 367.000 mensen werden door het UNHCR geregistreerd. De Jordaanse overheid schat zelfs dat het aantal 420.000 bedraagt.

Volgens de hulporganisaties hebben deze vluchtelingen een gemiddelde schuld van 650 dollar en dat is ongeveer drie maanden huur.

Oxfam heeft voorzien om de meest kwetsbare vluchtelingen in Jordanië nu ook te steunen met cash geld en zowel de gastgezinnen als de vluchtelingen te voorzien van voldoende drinkwater.

Meer info:



BRON:Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel