Tien Indiase gasten ontdekken Vlaanderen

In het kader van de campagne ‘Tilak heeft ook talent’ nodigde Broederlijk Delen tien Indiase mannen en vrouwen uit naar Vlaanderen. Allemaal werken ze voor één van de eenentwintig projectpartners van Broederlijk Delen in India. Afgelopen zondag kwamen ze aan in Brussel. Vanaf vandaag nemen deze Indiase gasten hun intrek in ‘gastgemeenschappen’, op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Daar zullen ze vertellen over hun werk, over hun strijd tegen armoede en onrecht, maar ook kennismaken met het leven zoals het is hier bij ons. Tot en met zaterdag 28 maart 2009 verblijven ze in ons land.

De hoofdbedoeling van dit bezoek is de uitwisseling tussen Noord en Zuid. Mensen uit het Zuiden komen naar hier en leren de Vlaamse realiteit kennen. Ze gaan zich inleven en zelf getuigen over hun werking in India, over wat hun organisatie ter plaatse doet. Het gaat dus echt over uitwisseling en inleven in de Vlaamse realiteit’, zegt Bieke Deleye, medewerkster van Broederlijk Delen. Broederlijk Delen biedt de mensen uit India de kans om zelf hun verhaal te brengen over hun initiatieven in de strijd tegen armoede en onrecht. Zo zet Broederlijk Delen met  het glossy magazine ‘Tilak’ de initiatieven van de inheemsen in de kijker en hoopt zo het bredere Vlaamse publiek te bereiken. De Indiase gasten zijn alvast enthousiast. Anjali Shukla zegt: ‘Dit is een geweldig initiatief! Een thuiswerker op de cover van een magazine is fenomenaal. Tilak’s gezicht op de cover drukt zoveel uit; het toont haar karakter, haar gevecht in het leven. Het maakt me zo gelukkig.’ Op deze manier draagt Broederlijk Delen bij tot een echte uitwisseling tussen Noord en Zuid.

Het programma van onze gasten zit boordevol veelzijdige activiteiten. Zo brengen ze een bezoek aan verschillende scholen en krijgen ze een rondleiding in een landbouwbedrijf. Verder staat er een mooie stadswandeling op het programma en een officiële ontvangst op het stadshuis. Benedict Verbrugge, vrijwilliger van Broederlijk Delen, haalt enkele redenen aan om Indiase gasten te ontvangen: ‘Ik vind het zeer belangrijk om mijn blik open te houden en ik vind het vooral belangrijk om die microbe door te geven aan mijn kinderen. Reizen is niet steeds mogelijk, dus als het Zuiden bij ons terecht komt is dat toch interessant. Ik denk dat het zeer belangrijk is de kans te krijgen zich in te leven in het persoonlijke leven van iemand anders. Zeker iemand van een andere leefgemeenschap, uit een ander land, met een verschillende cultuur en godsdienst. Het is boeiend om daarmee geconfronteerd te worden.’

De verwachtingen van de inleefreis zijn hoog. Zo zegt Miranda Escaline, één van de 10 gasten: ‘Globalisering brengt mensen bij elkaar en creëert een eenheidsgevoel. Noord en Zuid werken samen voor hetzelfde doel. Belgen zijn geen buren, we zijn één. Wij komen vanuit India om bewustzijn te creëren en een steuntje in de rug te krijgen.’

Hier vindt u een overzicht van de namen van onze gasten uit het Zuiden, de organisatie waarvoor ze werken en de regio waar ze nu verblijven. 

Deel dit artikel