Tobintaks: een beknopte geschiedenis


Op 1 juli keurde de voltallige Kamer het wetsvoorstel 'Tobin-Spahn' met een alternatieve meerderheid goed Enkel de partijen VLD en Vlaams Blok stemden tegen. Hopelijk kan België hiermee een voortrekker zijn voor de invoering van de taks op Europees niveau.


 


De stemming is het resultaat van vijf jaar campagne voeren. Met de vastencampagne "Stop andere wereld" in 2000 zette Broederlijk Delen als eerste de Tobintaks op de politieke agenda. Meer dan 55.000 mensen telefoneerden naar een speciaal nummer om de BD-eis voor taks op financiële speculatie te ondersteunen.

11.11.11 nam in november de fakkel over met behulp van de Worldshake campagne. Later werd het Financieel Actie Netwerk opgericht. Deze brede waaier aan organisaties werkte gedurende al die jaren nauw samen met de interparlementaire Tobintaksgroep.

Ann De Jonghe, de Broederlijk Delen-lobbyiste die rond de Tobin/Spahntaks werkt, schreef een beknopte geschiedenis van het politieke werk van Broederlijk Delen in dit dossier. U kan de volledige tekst hier downloaden.

 

Deel dit artikel