Too Risky for Business? Bank of New York investeert in uraniumwapens

uraniumwapens_.jpgVandaag verschijnt het rapport ‘Too Risky for Business. Financial Institutions and Uranium Weapons’ over de financiële banden tussen de beursgenoteerde bedrijven ATK, GenCorp en General Dynamics (VS) en hun bankgroepen. Onderzoek van Netwerk Vlaanderen wijst uit dat 47 financiële groepen tussen juli 2004 - juni 2007 ruim 3 miljard US dollar wereldwijd krediet verstrekten aan deze drie producenten van uraniumwapens. De financiële instellingen hebben ook de emissie van 4,2 miljard US dollar in obligaties en 120 miljoen US dollar in aandelen in deze bedrijven gegarandeerd. Verder hebben verscheidene financiers aandelen in de producenten van uraniumwapens. Bank of New York heeft investeringen in alle drie de bedrijven die onderzocht zijn.


De productie van uraniumwapens vindt plaats in de VS, Rusland, Frankrijk en Pakistan. De radioactieve en toxische besmetting ten gevolge van verarmd uranium, veroorzaken nog geruime tijd na het gewapende conflict, kanker, geboorteafwijkingen en andere ernstige gezondheidsproblemen. België stemde deze zomer in met een wet die uraniumwapens verbiedt.


Bank of New York en Alliant Techsystems

In maart 2007 nam Bank of New York deel aan een bankensyndicaat dat Alliant Techsystems (ATK) voorziet in een kredietfaciliteit ter waarde van 775 miljoen US dollar. Het Amerikaanse bedrijf krijgt hierbinnen onder meer een vijf jaar lopende lening en een kaskrediet van 500 miljoen US dollar.

Alliant Techsystems is de grootste munitieproducent ter wereld, zowel voor militaire toepassingen als voor politiediensten, sport- en jachtgeweren. ATK telt 16.500 werknemers en is actief in 21 staten in de VS. Het bedrijf profileert zich steeds meer op de markt van de ruimtevaart en aandrijvingssystemen.
ATK produceert, naast allerhande munitie, raketmotoren en nucleaire wapens, verschillende types producten met verarmd uranium, die worden gebruikt in VS tanks, gewapende voertuigen, vliegtuigen en Houwitzers. Eén ervan (30 mm PGU-14) is een projectiel dat is ingezet bij de luchtaanvallen in ex-Joegoslavië. Andere ATK projectielen met verarmd uranium (waaronder de M-829) zijn gebruikt tijdens operatie Desert Storm in Irak. In februari 2006 plaatste het VS leger nog een bestelling van de opvolger van dit wapen, ter waarde van 38 miljoen US Dollar. De uraniumwapens van ATK zijn geëxporteerd naar Griekenland, Zuid-Korea, Turkije, Thailand en Koeweit.

wapentuig_.jpgwapentuig.jpg

Bank of New York en GenCorp

Bank of New York heeft ook investeringen en financiële dienstverlening gedaan

bij GenCorp, een andere belangrijke Amerikaanse producent van uraniumwapens. Zo heeft GenCorp herhaaldelijk obligaties op de markt gebracht, waarbij Bank of New York optrad als agent en als initiële koper van de waardepapieren. GenCorp bracht ook aandelen op de markt die werden onderschreven door een groep banken, waaronder de Bank of New York.

GenCorp is een belangrijke Amerikaanse wapenproducent, gespecialiseerd in aandrijvingssystemen voor de luchtvaart, taktische wapensystemen en munitie. Gencorp telt 3.000 werknemers en heeft zijn hoofdkwartier in Californië.
Aerojet Ordnance Tennessee (AOT), een dochteronderneming van GenCorp, produceert de ‘penetrators’ – het onderdeel van de munitie dat is gemaakt van verarmd uranium – voor projectielen van groot en middelgroot kaliber.


Bank of New York en General Dynamics

Bank of New York ondersteunde ook de uitgifte van obligaties door General Dynamics, het zesde grootste defensiebedrijf ter wereld. General Dynamics Ordnance and Tactical Systems ontstond bij de aankoop door General Dynamics van Primex Technology. Dit bedrijf produceert een brede waaier aan uraniumwapens voor het Amerikaanse leger.

tank_.jpgtank.jpgGeneral Dynamics produceert onder meer tanks voor het Amerikaanse leger die zijn uitgerust met pantsers van verarmd uranium.
De uranium munitie van General Dynamics is ingezet tijdens de oorlog in Irak in 2003. Tijdens de eerste Golfoorlog is een equivalent van 10 ton verarmd uranium gebruikt in de vorm van munitie die door General Dynamics wordt geproduceerd.

Uraniumwapens van General Dynamics werden geëxporteerd naar Bahrein, Israël, Jordanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Turkije.


Oproep tot desinvestering

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verarmd uranium kanker, geboorteafwijkingen, en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Lang na het gewapend conflict, zullen de volgende generaties geconfronteerd worden met de gevolgen van deze radioactieve en toxische besmetting.


Richting een verbod

Er is een groeiend bewustzijn dat deze wapens de meest fundamentele mensenrechten schenden. Militaire vakbonden, mensenrechtenorganisaties en de milieu- en vredesbewegingen roepen op tot een wereldwijd verbod op de productie van uraniumwapens.

In juni 2007 heeft België een wet gestemd die uraniumwapens verbiedt. België is hiermee het eerste land ter wereld dat een verbod instelt op productie, gebruik, opslag, aanschaf, verkoop, toevoer en transport van uraniumwapens. Het verbod op uraniumwapens roept ook vragen op over financiële instellingen die bijdragen aan de productie van deze controversiële wapens.

ICBUW en Netwerk Vlaanderen vragen aan alle financiële instellingen om investeringen in deze bedrijven stop te zetten. Sommige banken hebben al positieve stappen gezet en vermijden bepaalde of alle investeringen in de wapenindustrie.
De groepen die actie voeren op 6 november roepen de andere financiële groepen op hun voorbeeld te volgen.
Download dossier ‘Too Risky for Business’

Bekijk de foto's

Contact
Netwerk Vlaanderen:
Inez Louwagie
E-mail: inezATnetwerkvlaanderen.be
Tel + 32 (0)2 201 07 70
Gsm + 32 (0)498 68 29 40

Deel dit artikel