Trias betreurt antihomowet in Oeganda


Ondanks wereldwijde verontwaardiging heeft de Oegandese president Museveni een wet voor de strengere vervolging van holebi's ondertekend. Trias betreurt dit, maar blijft zijn programma's in Oeganda onverkort uitvoeren.


'We zijn ontgoocheld over de nieuwe wetgeving die louter op basis van discriminerende criteria tot stand is gekomen', reageert Lode Delbare, algemeen directeur van Trias. Van een opschorting van de programma's in Oeganda is evenwel geen sprake. 'We laten de ondernemende mannen en vrouwen in Oeganda niet in de steek.'

Het landenkantoor van Trias beschikte eind vorig jaar over 15 medewerkers en een budget van 1,1 miljoen euro. Met dat bedrag werden 28.000 boeren en boerinnen ondersteund. Ze worden geholpen bij hun omschakeling van zelfvoorziening naar een marktgeoriƫnteerde vorm van landbouw.

In Oeganda is het gemiddelde landbouwbedrijf niet groter dan twee hectare. Hoewel de boeren er genieten van twee regenseizoenen per jaar, verdienen ze niet meer dan tien euro per maand. Meer dan de helft van de vrouwen is analfabeet. 'Het zou niet verantwoord zijn om deze mensen te laten opdraaien voor een beslissing die genomen werd in Kampala', aldus Delbare.

Volgens de huidige wetgeving riskeren homo's in Oeganda al levenslang. De nieuwe wet tegen homoseksualiteit gaat nog een stuk verder. Aanvankelijk was zelfs de doodstraf voor homoseksuele handelingen voorzien, maar die bepaling is na internationale kritiek weggelaten.

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel