Trias creëert netwerk rond uitdagingen in Ecuador


Diverse partners die de werking van Trias in Ecuador ondersteunen, hebben de koppen bij elkaar gestoken. 'Zo kunnen we alle inspanningen stroomlijnen in functie van de reële noden', zegt Trias-medewerker Stefaan Bonte.
 
Trias heeft meerdere partners die de projecten in Ecuador financieel ondersteunen. Een aantal onder hen is vragende partij om ook hun inhoudelijke expertise te verweven in de programma's voor kansarme boeren en ondernemers.

Zo hebben Boerenbond en Belgapom in het recente verleden advies verleend aan de aardappeltelers van Conpapa. Neos ging op bezoek bij Cordtuch, een voormalige partner van Trias die in het Andesgebergte gemeenschapstoerisme promoot. En pootgoedteler Dirk Ryckaert heeft vorige zomer een stage georganiseerd voor drie boerenvoorlichters.

Samen met Trias hebben Belgapom, BRS, Breydel, Neos, Rotary, Landelijke Gilden, Boerenbond en een aantal particuliere donateurs nu overleg gepleegd over de manier waarop dergelijke activiteiten gestroomlijnd kunnen worden. 'De kracht van Trias ligt in zijn netwerk. Het is onze taak om alle stakeholders op de meest efficiënte manier te laten samenwerken, zodat de mensen in het Zuiden er ook echt iets aan hebben', aldus Bonte.

Tijdens het overleg raakte bekend dat Belgacom en Rotary plannen hebben om in het najaar naar Ecuador te reizen. Daar zullen ze samen met Conpapa werken rond de marketing en mechanisatie in de aardappelsector. Van 16 tot 25 juni krijgen Landelijke Gilden en Neos in het kader van hun partnerschappen een achtkoppige delegatie op bezoek.

Trias focust in Ecuador op de duurzame uitbouw van productieketens voor aardappelen, quinoa, guarango, cavia's en biologische landbouw. Binnen een aantal ketens zijn de producenten er de voorbije jaren al in geslaagd om zich te verenigen in sterke organisaties, die hun leden toegang geven tot bedrijfsopleidingen, microfinanciering, belangenverdediging en rendabele afzetmarkten.

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel