Trias en Zuiddag pompen ondernemersbloed in jongeren

Ondernemerschap een kans geven, daar werken Trias en haar partners in Noord en Zuid elke dag aan. Om dat te doen aarzelen zij niet om met andere initiatieven samen te werken.
Eén zo'n initiatief is Zuiddag. In 2011 werkt deze Vlaamse organisatie samen met Trias en haar partners rond het thema ‘jongeren en ondernemerschap'.

Onder de slogan Work for Change! gaan elk jaar in oktober duizenden scholieren uit Vlaanderen en Brussel tijdens de schooluren één dag werken in een bedrijf. De vergoeding die ze hiervoor ontvangen, schenken ze aan leeftijdsgenoten uit het Zuiden.

"We willen dat jongeren in actie komen, dat ze hun stem laten horen en vanuit een verantwoordelijkheid voor zichzelf, anderen en de wereld, handelen. We willen ze vormen tot bewuste en actieve burgers die hun steentje bijdragen voor verandering", vertelt Ellen Dereymaeker van Zuiddag. Daarom benaderen we zoveel mogelijk Vlaamse scholen. Scholieren uit de derde graad van de deelnemende scholen gaan voor één dag aan de slag in een bedrijf of organisatie. Hun vergoeding van minimum 40 euro schenken ze in 2011 aan leeftijdsgenoten uit Tanzania.

Op 20 oktober 2011 gebeurt het allemaal. Dan gaan de jongeren aan de slag voor Trias. Trias en haar partners geven immers ook alle kansen aan ondernemerschap bij jongeren. In Tanzania richtte de boerenbeweging Mviwamo daarvoor een jongerenafdeling op. Jongeren worden er getraind om hun leeftijdsgenoten te onderwijzen in ondernemerschap. Dat doen ze met zeer beperkt middelen. Het ingezamelde geld van Zuiddag zorgt dat de jongerenleiders van Mviwamo de kans krijgen om hun werk te doen. In een eigen gebouw bijvoorbeeld, met een ruimte voor trainingen en vergaderingen, een verhuurruimte om geld in het laatje te brengen en een winkelruimte waar ze maïs en bonen kunnen verkopen en microkredieten aanvragen.

De achterbanbewegingen van Trias geven hun maximale ondersteuning aan deze unieke samenwerking. Zo gaat UNIZO niet alleen op zoek naar bedrijfsleiders die de jongeren een job voor een dag aanbieden, maar ook haar stichting ‘Onderwijs en ondernemen' wordt actief ingeschakeld. Deze stichting helpt de onderwijswereld bij het ontwikkelen van ondernemingszin. Het netwerk van scholen dat ze daarbij hebben opgebouwd, zullen ze mobiliseren om dit jaar mee te werken met Zuiddag. Iedere extra leerling die zich inzet, levert immers extra middelen op voor Trias en de jongeren van Mviwamo.

Belangrijk: ken jij ondernemers of scholen die zouden willen meedoen met Zuiddag? Klik hier en ontdek wat jij kunt doen voor de kansarme jongeren in Tanzania!

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel