'Trias komt sterker uit politieke spanningen in Guinee'

De stembusgang om de eerste democratisch verkozen president hield het West-Afrikaanse Guinee maandenlang in een politieke houdgreep. "De spanningen tussen de bevolking liepen hoog op", laat Trias-medewerker Bert Snoek (foto) weten.

"De politieke onzekerheid hing als een zwaard van Damocles boven onze werking", laat Bert Snoek, regionaal coördinator voor Trias in Guinee, weten. "De situatie in het land lijkt nu gestabiliseerd, maar veel mensen hadden er geen goed oog in", aldus nog Snoek.

Alpha Conde is door het Hooggerechtshof nu wel aangewezen als winnaar van de presidentsverkiezingen. Met 52% van de stemmen haalde hij het nipt van Cellou Dalein Diallo met 47%. In de eerste ronde lag hij nochtans nog ver achter op Diallo.

Door deze wending in de uitslag van de tweede ronde ontstonden er spanningen tussen de bevolkingsgroepen over de juistheid van de uitslag. Vele mensen vertrokken uit de hoofdstad Conakry om een eventuele gewelddadige uitbraak te ontlopen. Inmiddels heeft de andere kandidaat Cellou Dalein Diallo zijn verlies aanvaard.

Het volledige artikel lees je hier.

Deel dit artikel