Trias leert Oost-Afrikaanse boeren lobbyen

bijeenkomst tanzania1Hoe overtuig je lokale en nationale overheden in Afrika om de familiale landbouw op de politieke agenda te plaatsen? In Tanzania, Oeganda en Kenia wapent Trias veertien boerenorganisaties met een innovatief instrument.De werking van Trias spitst zich toe op de versterking van landbouworganisaties in het Zuiden. Voor veel boerenverenigingen is belangenbehartiging één van de voornaamste kernactiviteiten. Dat is ook nodig, want vaak liggen politici niet wakker van de noden bij het electoraat in afgelegen plattelandsgebieden.

De blikvanger in het nieuwe Trias-programma is de zogeheten Farmers' Advocacy Consultation Tool. Dit instrument werd ontworpen door Agriterra, de Nederlandse zusterorganisatie van Trias uit het netwerk van AgriCord.

"Het gaat om een methode die er in de eerste plaats voor zorgt dat betrouwbare en consistente informatie doorstroomt van bij de leden", zegt Trias-medewerkster Janneke Beemster vanuit de Tanzaniaanse hoofdstad Arusha. Als deze informatie in een volgende fase gekneed wordt door de juiste experts, moet dat leiden tot sterke beleidsvoorstellen die politici niet zomaar naast zich neer kunnen leggen.

Veertien boerenorganisaties zullen de komende jaren aan de slag gaan met dit instrument. Dezer dagen organiseert Trias workshops zodat hun vertegenwoordigers de methodologie onder de knie krijgen. Het programma wordt gefinancierd door de Europese Unie en Agriterra.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel