Trias maakt quinoaboeren wegwijs op exportmarkt

coprobichbiofachDe Ecuadoraanse boeren van Coprobich liepen op de Duitse voedingsbeurs Biofach in de kijker van potentiële opkopers. Trias assisteerde hen achter de schermen.

Coprobich is een coöperatie van 600 boerengezinnen uit het Andesgebergte. Ze zijn aangewezen op overlevingslandbouw, maar produceren ook quinoa die Coprobich gedeeltelijk opkoopt. De coöperatie betaalt de leden 70 dollar voor een zak van 45 kilogram. Dat is twee keer zoveel als de marktprijs.

Diversificatie en innovatie

De opgekochte quinoa wordt door Coprobich geselecteerd, gewassen, gedroogd en verpakt. 10 procent van het productievolume vloeit naar de lokale markt, de rest is bestemd voor de export: Colombia, de VS, Duitsland, Frankrijk en België. In Europa heeft Coprobich een overeenkomst met twee opkopers.

'Wat we geleerd hebben op Biofach, is dat we onze klantenportefeuille moeten diversifiëren', vertelt de 46-jarige ondervoorzitster Juana Cepeda, die in Nürnberg samen met een commerciële medewerker de stand van Coprobich bemande. 'Een andere uitdaging is de ontwikkeling van nieuwe producten. We kunnen onze quinoa verwerken in koekjes of combineren met bijvoorbeeld rijst of soja. Zo zouden we veel sterker staan op de lokale markt in Ecuador.'

Rol van Trias

Trias geeft sinds 2013 technische opleidingen en marketingondersteuning aan Coprobich. We hebben ook bemiddeld om bij de nationale overheid een krediet los te weken voor de bouw van een verwerkingseenheid. 'De ondersteuning van Trias hebben we broodnodig', zegt Juana hierover.

Het grootste knelpunt voor Coprobich is het werkingskapitaal. De kredieten van een Ecuadoraanse bankinstelling en een Franse microkredietbank volstaan niet om de volledige oogst van de leden op te kopen. Dat is een gemiste kans, zeker in seizoenen met aantrekkelijke marktprijzen.

Basisbehoeften

'Vorig jaar hebben we 39.000 dollar intrest betaald op onze leningen. Daarom zijn we op zoek naar goedkopere kredietverleners. Met onze leden praten we ook over een mogelijke verhoging van hun persoonlijke inbreng in de coöperatie', legt Juana uit. Een evidente piste is dat niet, want de meeste gezinnen kunnen amper voorzien in hun basisbehoeften.

Ter illustratie: er zijn leden die te voet of met de ezel tien kilometer moeten afleggen om hun oogst bij de coöperatie te leveren. 'Maar we laten ons niet ontmoedigen. Met Coprobich mikken we niet op de korte termijn: we bouwen een fundament waarop de volgende generatie aan een betere toekomst kan bouwen', besluit Juana.

 

Deel dit artikel