Trias moet Guatemala en Honduras laten varen

lode delbare ernstigVanaf 2014 zal Trias hoogstwaarschijnlijk geen ondernemende mensen meer ondersteunen in Guatemala en Honduras. De Raad van bestuur en het management team van Trias hebben deze beslissing genomen na een negatief advies van de overheidsadministratie. "Dit is een harde klap", zegt algemeen directeur Lode Delbare.Ontwikkelingsorganisaties zoals Trias dienen dezer dagen bij de federale overheid hun programma's in voor de periode 2014-2016. Voor de federale administratie blijkt de zogeheten regiobenadering in die programma's plotseling een struikelsteen te zijn. In zijn programma's werkt Trias met twee regio's, met name de Andes en Centraal-Amerika.

"Over deze aanpak werd in het verleden een akkoord gesloten tussen de overheid en de ngo's", vertelt Lode Delbare. "Maar nu geeft de administratie ineens een eigen en zeer enge interpretatie aan die overeenkomst. Dat is voor Trias een probleem en voor andere organisaties dreigt nog een groter probleem."

Op basis van het verstrekte advies heeft Trias na intens beraad uiteindelijk beslist om geen DGD-programma meer in te dienen voor de Centraal-Amerikaanse landen Guatemala en Honduras. Het programma voor de Andes-regio wordt voortaan opgesplitst in twee aparte landenprogramma's voor Ecuador en Peru.

"We hebben deze beslissing genomen om achteraf niet voor voldongen feiten te staan. Eenmaal een ingediend regioprogramma wordt afgekeurd, is het naar alle waarschijnlijkheid niet meer mogelijk om via een beroepsprocedure nog een land op te vissen. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere", zegt Delbare.

Het is nog koffiedik kijken naar de impact van de beslissing om voor Guatemala en Honduras geen programma meer in te dienen. "We gaan dit grondig bestuderen. Maar dit zal geen makkelijke operatie zijn", vreest de directeur van Trias. Met een budget van iets meer dan één miljoen euro ondersteunde Trias in 2012 ongeveer 19.600 familiale boeren en kleine ondernemers in Centraal-Amerika.

In december valt het definitieve verdict over de ingediende programma's 2014-2016. Trias is voor 61 procent van zijn inkomsten afhankelijk van deze financieringslijn bij de federale overheid. Het voortzetten van de activiteiten in Honduras en Guatemala zonder deze budgetten is dus een bijna onoverkomelijke hindernis.

Meer info:

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel