Trias start leertraject rond vrouwvriendelijke koffie

Met een tweedaagse workshop in El Salvador heeft de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias het startschot gegeven voor een leertraject rond gendergelijkheid in de koffieketen. Diverse internationale partners namen deel.

meeting

Wereldwijd zijn land- en tuinbouwers de zwakste schakel in de voedingsketen. De positie van de boerinnen is nog problematischer dan die van hun mannelijke collega's. Dat valt des te meer op in de koffiebranche, die door zijn omvang en geografische situering een groot potentieel heeft op het vlak van armoedebestrijding. Voor 25 miljoen familiale boeren vormt de koffieteelt de hoeksteen van hun gezinsinkomen.

Ervaring delen

De energie die Trias Centraal-Amerika investeert in een inclusieve koffieketen valt in goede smaak bij Safe, een platform van de Internamerikaanse Ontwikkelingsbank dat de belangrijke spelers in de koffiebranche groepeert. De organisatie heeft daarom een budget vrijgemaakt voor een leertraject. Met deze centen heeft Trias gelijkgestemde partners bij elkaar gebracht voor een workshop in San Salvador.

'In het belang van de vrouwelijke koffieproducenten moeten we onze ervaringen en methodologieën delen', zegt Trias-adviseur Esmeralda Cabrera. 'De uitdaging is zo groot dat we met alle betrokken partijen een geïntegreerde en systematische aanpak moeten ontwikkelen. Een belangrijke troef is onze sterke band met Clac, een organisatie die 250.000 familiale boerengezinnen vertegenwoordigt in Latijns-Amerika.'

Internationale community

Andere partners die deelgenomen hebben aan de workshop zijn Root Capital, Catholic Relief Services, Coffee Quality Institute, Fundación Neumann, Hivos en de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank. In totaal werden zes instrumenten besproken die boerencoöperaties op het terrein kunnen aanwenden om de gendergelijkheid in hun organisatie te bevorderen.

Cabrera haalt meerdere redenen aan waarom de workshop succesvol was. 'Er zat zoveel kennis en knowhow rond de tafel dat iedereen veel bijgeleerd heeft. De manier waarop Trias op structurele wijze organisatie versterkt, heeft ogen geopend. En zelf zullen we onze gendertoolbox zeker kunnen verrijken met nieuwe inzichten.'

Bovendien was de bijeenkomst een eerste stap in de ontwikkeling van een internationale community die aan de kar wil trekken als het over vrouwvriendelijke koffie gaat, aldus Cabrera. Wordt dus vervolgd.

Ontdek tijdens een workshop wat de link is tussen vrouwen, koffie en armoedebestrijding

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel