Trias steunt productie van duurzame palmolie in Congo

In een land als Indonesië verslindt de grootschalige productie van palmolie kostbaar regenwoud. Dat het ook anders kan, bewijst Trias in Congo. Daar ondersteunen we familiale palmolieboeren zoals Muaka Pholo Mvalala.De 65-jarige Muaka heeft samen met zijn echtgenote zeven kinderen op de wereld gezet in Lukula, een provincie in het uiterste westen van Congo. Hij is eigenaar van een lap grond met vier hectare palmoliebomen. Voor de aanleg van zijn kleine plantage heeft hij niet één andere boom moeten kappen.

Voor Muaka is de productie van palmolie erg rendabel, maar er is één nadeel: voor een individuele boer in Congo is het haast onbegonnen werk om kwaliteitsvolle olie op de markt te brengen. Daarom stond Muaka in 2005 aan de wieg van Ntomosomvina, een organisatie die 13 lokale palmolieboeren verenigt.

Maar het duurde tot 2011 vooraleer de vereniging een echte hefboom werd voor de professionalisering van de palmolieproductie. Met de steun van Trias kregen de boeren een hele reeks opleidingen, waarbij het hele productieproces onder handen genomen werd. Gaande van het onderhoud van de plantages en de bewaring van de geoogste olie tot boekhouding en de eerbiediging van coöperatieve basisprincipes.

'Dankzij Trias zijn we vandaag in staat om meer en betere olie te produceren', vertelt Muaka. 'Op de lokale markt kunnen we die verkopen aan meer dan 14 dollar per 25 liter. Vroeger moesten we het stellen met minder dan 12 dollar voor hetzelfde volume.'

Die extra inkomsten helpen ervoor zorgen dat Muaka voor zijn gezin een stukje welvaart kan opbouwen. Zijn kinderen kunnen naar school en komen niets tekort op het vlak van gezondheidszorg. Bovendien kon Muaka het zich veroorloven om een klein marktkraampje te installeren in zijn dorp. Die opbrengsten gebruikt hij om andere familieleden te voorzien van een dak boven het hoofd.

De realiteit in Congo staat in schril contrast met de productie van palmolie op gigantische plantages in pakweg Indonesië en Maleisië. Daar is de palmvrucht op korte tijd uitgegroeid tot één van de meest controversiële voedingsgewassen. Oliepalmen brengen er immers vijftig keer meer op dan regenwoud. Alleen al tussen 2009 en 2011 verloor het Indonesische Sumatra een half miljoen hectare bos.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel