Trias Tanzania genomineerd voor digitaliseringsprijs van Afrikamuseum

In Masai-dorpen heeft de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias 350 spaargroepen opgestart. Voor de opvolging gebruiken we digitale informatiesystemen. Dit project maakt in het najaar kans op een prestigieuze prijs.

digitaliseringsprijs

Voor 85 procent bestaan de recent opgerichte spaargroepen uit vrouwen. Voortaan kunnen ze hun geld op een veilige manier sparen en krijgen ze toegang tot leningen. 'Die leningen gebruiken ze om te investeren in economische activiteiten', vertelt Trias-medewerkster Natalie Vanden Eynde.

Innovatieve technologie

Om de werking van de spaargroepen te monitoren heeft Trias Tanzania digitale technologie ingeschakeld. Enkele mannen en vrouwen bij de Masai kregen een opleiding om kwalitatieve en kwantitatieve data te verzamelen met smartphones en tablets. De data worden samen met de locatie van de spaargroepen opgenomen in een digitaal en geografisch informatiesysteem.

'Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld het spaargedrag en de groepsdynamiek analyseren. Zo worden geografische patronen snel zichtbaar. Die informatie laat ons toe om de spaargroepen op een aangepaste manier te versterken', legt Vanden Eynde uit.

10.000 euro

Trias Tanzania is blij met de nominatie voor de digitaliseringsprijs van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. De prijs wordt uitgereikt met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, de belangrijkste geldschieter van Trias.

'Dit is een mooie erkenning voor onze innovatieve aanpak', zegt Vanden Eynde. De winnaar krijgt 10.000 euro om zijn of haar project verder uit te bouwen en zich verder te specialiseren. De jury velt haar finaal verdict op 4 oktober.

Steun onze projecten voor de emancipatie van kansarme Masai-vrouwen

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel