Trias werkt aan bedrijfsopvolging bij Braziliaanse boeren

braziliaanse boer1Steeds meer Braziliaanse boeren ontvluchten het platteland. In de jongste nieuwsbrief van de World Farmers Organisation breekt Trias-medewerkster Daniela Nascimento een lans voor projecten die het boerenleven attractiever maken voor jongeren.


De vergrijzing van het platteland is niet alleen een probleem in Vlaanderen. Ook in Brazilië is het voor familiale boeren niet evident om een opvolger te vinden voor het eigen landbouwbedrijf. In 2000 werkten nog 6,1 miljoen Braziliaanse jongeren in de agrarische sector. Tien jaar later was dat cijfer met 13 procent gedaald.

In Vlaanderen is de kapitaalsbehoefte een belangrijke drempel voor startende boeren. De Braziliaanse jongeren knappen eerder af op het imago van het plattelandsleven. Boeren worden dikwijls afgeschilderd als achterlijk en in veel boerengemeenschappen is er ook een gebrek aan infrastructuur en investeringen. Vanwege de erfenisregeling voor landbouwgrond zijn het vooral jonge vrouwen die het stadsleven induiken.

"Er is dus niet alleen een vergrijzing maar ook een vermannelijking van het platteland aan de gang", zegt Daniela Nascimento. De regering heeft intussen een programma gelanceerd ter ondersteuning van de familiale landbouw, maar dat slaagt er vooralsnog niet in om de plattelandsvlucht bij jongeren af te remmen.

In het zuiden van Brazilië wordt door de regionale vereniging Arcafar wel een succesvol steunprogramma aangeboden aan een 70-tal boerengezinnen. Dit programma geeft extra opleidingen aan jongeren en zorgt ervoor dat ze duurzame landbouwpraktijken onder de knie krijgen. Onderzoek leert dat bijna alle jongeren die deelnemen aan dit programma een toekomst proberen uit te bouwen op het platteland.

Opdat de deelnemers aan het programma van Arcafar hun businessplannen kunnen omzetten in de realiteit, zorgt Trias-partner Cresol voor de nodige microkredieten. "Dergelijke partnerschappen is exact wat het Braziliaanse platteland nodig heeft. Ze zorgen er immers voor dat de theoretische kennis van jongeren toegepast wordt op het terrein", aldus Nascimento.

www.triasngo.be

Deel dit artikel