Uien als bron van inkomsten in Ghana

In het noorden van Ghana staan de velden zeven tot acht maanden per jaar droog. Via irrigatie slagen de plaatselijke boeren erin uien te kweken. Trias wil er nu voor zorgen dat zij er ook iets aan verdienen.

Acht op de tien mensen in het noorden van Ghana zijn afhankelijk van landbouw. 70% van de inwoners zijn er arm. Zij kunnen bijvoorbeeld geen drie maaltijden per dag eten. In Bawku West en Garu Tempane, de districten waar Trias werkt, vormt uienproductie een van de belangrijkste landbouwactiviteiten tijdens het droge seizoen. Ongeveer 15.000 boerenfamilies zijn in beide districten actief in de uienproductie.

Ook al zijn Ghanezen dol op pikant eten en worden uien gebruikt in de meeste maaltijden, toch zien vele uienboeren hun inkomen niet stijgen. Door een gebrek aan teeltkennis of kwalitatieve inputs (zaaigoed, meststoffen...) slagen ze er niet in om meer te produceren. Komt daarbij nog dat de vruchtbaarheid van de grond stilaan achteruit gaat. Omdat de boeren de nieuwe oogst moeilijk kunnen opslaan en vaak in geldnood zitten, verkopen ze hun uien meteen na de oogst. Op dat moment is het aanbod hoog, en de prijs dus laag. Daardoor verkopen de boeren aan verlies, omdat de lage prijs de gemaakte kosten niet dekt.


Boerengroepen, de plaatselijke plattelandsbanken, het Ghanese ministerie van landbouw en Trias slaan de handen nu in elkaar om de boeren te begeleiden en hen de mogelijkheid te bieden beter te investeren in hun uienproductie. Trias brengt de uienboeren in contact met de plattelandsbanken die specifieke financieringsproducten aanbieden. De boeren krijgen opleidingen rond goede landbouwpraktijken, pest- en ziektebestrijding, bodem- en waterbehoud, naoogstbehandeling, en management en leiderschap van de groep. Op die manier kunnen zij hun productiviteit doen stijgen en het verlies tijdens de naoogst beperken. Bijgevolg moet hun inkomen kunnen toenemen.

Trias wil de ajuinboeren helpen zich beter te organiseren. Momenteel zijn de boeren enkel in basisgroepen van een twintigtal leden georganiseerd. Trias en de boeren hebben tot doel om tegen eind 2013 de basisgroepen verder te verenigingen tot op het districtsniveau. Die verenigingen moeten 4.500 boeren diensten aanbieden, hen vertegenwoordigen bij de overheid en ook lobbywerk kunnen uitvoeren.

Uienboeren in het noorden van Ghana bewerken tijdens het regenseizoen ongeveer één hectare. In het droge seizoen moeten ze het stellen met vijf tot tien are. De gemiddelde boer produceert op die oppervlakte acht zakken van 73 kilo uien. De prijs per zak varieert tussen 30 en 200 Ghanese Cedis (15 à 100 euro), afhankelijk van de periode in het jaar.

http://www.triasngo.be


Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel