Uitreiking van de Pax Christi International Vredesprijs 2005

Uitreiking van de Pax Christi International Vredesprijs 2005

60ste Verjaardag van Pax Christi International

Maandag 31 oktober 2005

Egmontpaleis

Kleine Zavel 8 – Petit Sablon 8

1000 Brussel – Bruxelles, België

 

 

Sinds 1988 reikt Pax Christi International jaarlijks de Vredesprijs uit, een internationale onderscheiding. Met deze bekroning drukt Pax Christi zijn erkenning uit voor mensen die zich, waar ook ter wereld, inzetten voor vrede, gerechtigheid, geweldloosheid en verzoening.

In 2005 gaat de prijs naar de heer Jacques Delors, voor zijn visie i.v.m. Europese eenmaking als vredesproject en voor zijn inspanningen voor de ontwikkeling van Europa’s aandeel in de wereldvrede. Jacques Delors was voorzitter van de Europese Commissie van 1985 tot 1994.
Pax Christi International viert tevens zijn 60ste verjaardag. Meer daarover leest u op www.paxchristi.net/html/sixty.html

 

Wij nodigen u vriendelijk uit op de prijsuitreiking, met aansluitend een persconferentie.

 

Programma

11 u.

Welkomstwoord door Kardinaal Godfried Danneels, Aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel en gewezen voorzitter van Pax Christi International (1990-1999)

Een beschouwing rond 60 jaar vredesvorming door dhr. Etienne De Jonghe, algemeen secretaris van Pax Christi International

Muzikaal interludium

Uitreiking van de Vredesprijs door Latijns patriarch van Jeruzalem Michel Sabbah, tevens voorzitter van Pax Christi International sinds 1999

Muzikaal interludium

Ontvangsttoespraak door dhr. Jacques Delors

12.15 u.

Persconferentie in de perszaal van het Paleis (oranje zaal). Sprekers op de conferentie zijn:

Dhr. Jacques Delors, Winnaar van de Vredesprijs 2005;

Latijns patriarch van Jeruzalem Michel Sabbah, tevens voorzitter van Pax Christi International;

Mgr. Laurent Monsengwo, Aartsbisschop van Kisangani, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van de Democratische Republiek Congo en vice-voorzitter van Pax Christi International; en

Dhr. Etienne De Jonghe, algemeen secretaris van Pax Christi International, moderator.

Er zal een documentatiemap verspreid worden. Na de conferentie zijn de sprekers beschikbaar voor interviews.

 

14.30 u.

Vredeswake aan de ingang van de Kerk "Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel". Symbolische actie in solidariteit met de burgers van de Democratische Republiek Congo. Bezinningsmoment door Mgr. Laurent Monsengwo.

 

15 u.

Eucharistieviering in "Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel", voorgegaan door Patriarch Michel Sabbah, Latijns patriarch van Jeruzalem en voorzitter van Pax Christi International, in concelebratie met de gewezen Internationale voorzitters Kardinaal Godfried Danneels (1990-1999) en Mgr. Luigi Bettazzi (1978-1985).

Pax Christi International is een globaal netwerk van autonome lokale organisaties die zich op uiteenlopende manieren inzetten voor vrede, gerechtigheid, geweldloosheid en verzoening. Wij hebben 81 lidorganisaties in 49 landen, met in totaal meer dan 60.000 leden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij www.paxchristi.net of bij:

E.P. Paul Lansu

Oude Graanmarkt 21/Vieux Marché aux Grains 21

B – 1000 Brussel/Bruxelles

e-mail: paul@paxchristi.net

+32-2-5025550 (telefoon)

+32-2-5024626 (fax)

 


Uit het VRT-journaal door Rob Heirbaut

Jacques Delors: "Ik ben maar een werkman"

ma 31/10/05 - Jacques Delors, de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, heeft in Brussel de vredesprijs van Pax Christi gekregen. De 80-jarige Fransman ontving de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Europese integratie en de vredesinspanningen van Europa in de wereld.

"Ik ben maar een werkman in een lange rij van bekende en onbekende mannen en vrouwen die het verleden van haat en oorlogen verwierpen en de weg openden voor een historisch avontuur zonder voorgaande in de geschiedenis: de constructie van Europa", stelde een bescheiden Delors.

 

Pax Christi zette vooral de sociale inzet van Delors in de verf. Volgens de organisatie kantte hij zich tegen het idee dat de sociale en politieke dimensies van Europa minder belangrijk zouden zijn dan de economische voordelen van een unie.

In zijn toespraak trok Delors ook fel van leer tegen "de obscure krachten van het kapitalisme". Als remedie pleitte hij voor een versterking van de sociale dialoog en van de banden tussen het establishment en de bevolking.

Delors blijkt niettemin optimistisch gestemd: volgens hem is het hoogtepunt van het consumptiegerichte denken en het individualisme in de Europese samenleving achter de rug.

Net als Pax Christi wordt Delors sterk geïnspireerd door het christelijke geloof, maar hij beklemtoonde dat zijn persoonlijke overtuiging nooit een rol speelde bij de uitvoering van zijn politieke mandaten.

Zestig jaar Pax Christi

Pax Christi is een wereldwijd netwerk van organisaties die actief vrede, rechtvaardigheid en verzoening nastreven.

Het netwerk, dat zijn 60e verjaardag viert, overkoepelt 80 organisaties in meer dan 80 landen en telt meer dan 70.000 individuele leden.

De jaarlijkse vredesprijs wordt sinds 1988 uitgereikt. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Sergio Vieira de Mello, de Braziliaanse VN-topman die om het leven kwam in Irak.

Jacques Delors in een notedop 

Jacques Delors leidde van 1985 tot 1994 de Europese Commissie en wordt herinnerd als het gezicht en de motor van één van de meest succesvolle periodes in de Europese integratie.

Zijn visie, onderhandelingstalent en uitstekende contacten met Europese leiders als François Mitterrand en Helmut Kohl waren van cruciaal belang bij de totstandkoming van mijlpalen als het verdrag van Maastricht, de uitbreiding naar het oosten en de Europese eenheidsmunt.

 

Pax Christi DOOR:

Deel dit artikel