Van Eetvelt en Vanthemsche ondergaan karaktervorming

Persreis Filipijnen 3Met de steun van Trias kweekt de Filipijnse vereniging Ka-Entrep ondernemingszin bij kansarme mensen. Hoe dat in zijn werk gaat, hebben Karel Van Eetvelt en Piet Vanthemsche aan den lijve ondervonden.
 

In de Filipijnse hoofdstad leveren twee miljoen mensen elke dag een overlevingsstrijd tegen de honger. Elders in het land is de armoede nog schrijnender. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan tien miljoen Filipino's elders in de wereld hun geluk beproeven.

"De overzeese werkers sturen elk jaar 16 miljard dollar naar huis. Dat is dertien procent van het bruto nationaal product", zegt regiovoorzitster May Cabarloc van Ka-Entrep. "Maar op lange termijn verscheurt die massale uittocht de families en sociale relaties in ons land."

Ka-Entrep wil ervoor zorgen dat ondernemende mensen met succes een eigen zaak kunnen opstarten in Metro Manilla. De ingredi├źnten zijn leiderschapstrainingen, de organisatie van exposities, techische assistentie en initiatieven die het plaatselijke ondernemerschap promoten.

Zo heeft Ka-Entrep onlangs voor het eerst een startersdag georganiseerd voor mensen met plannen voor de uitbouw van een nieuwe zaak. Dit initiatief rijpte bij Ka-Entrep na een uitwisseling van idee├źn met Unizo. Onder begeleiding van Trias hebben beide organisaties al enkele jaren een partnerschap.

De grootste uitdaging voor Ka-Entrep is de verhoging van het aantal leden. Momenteel zijn nog maar 400 van de 200.000 kleine ondernemingen in Metro Manilla lid. Ook hoog op de agenda staat de regularisering van informele bedrijfjes. In de Filipijnen moeten starters dertig administratieve stappen doorlopen om de nodige erkenningen te verkrijgen.

Tijdens een overleg met de bestuurstop van Ka-Entrep lanceerde Karel Van Eetvelt een concreet idee om de formalisering van de informele economie in een stroomversnelling te brengen. "Bij Unizo regelen we op vraag van de overheid zelf de erkenningen voor bedrijven. Als Ka-Entrep op dezelfde manier zou werken, kan dat de drempel voor veel kleine ondernemers verlagen", aldus de gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Om de dienstverlening van Ka-Entrep te kunnen taxeren, onderwierp Van Eetvelt zich samen met Vanthemsche aan een anderhalf uur durende karaktervorming. Met die motivatietrainingen onderscheidt Ka-Entrep zich van andere ondernemersverenigingen in Manilla.

"Duurzaamheid is voor ons belangrijk", aldus May Cabarloc. "Een ongemotiveerde ondernemers houdt het op termijn niet lang vol. We willen dat onze leden met veel zelfvoldoening hun gezinsinkomen verhogen en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappijopbouw."


www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel