Vanthemsche en Van Eetvelt samen naar de markt


Persreis Filipijnen 1Tijdens de eerste dag van hun bezoek aan de Filipijnen hebben Karel Van Eetvelt en Piet Vanthemsche een bezoek gebracht aan de gereanimeerde stadsmarkt van Naga City. Met de steun van Trias reageren de kleine handelaars gevat op de concurrentie van een groot winkelcomplex.
De komende dagen bezoeken Van Eetvelt en Vanthemsche nog meer programma's van Trias in de Filipijnen. Met dit werkbezoek onderstrepen ze de hechte band van Unizo en Boerenbond met hun ontwikkelingsorganisatie.

De historische stad Naga heeft een levendig commercieel centrum. Meer dan duizend kleine handelaars slijten elke dag hun koopwaar op de centrale markt. In 2009 werd hun toekomst bedreigd door de komst van een megalomane shopping mall, waar tijdens weekends tot 50.000 consumenten hun boodschappen doen.

De bestuurders van de lokale kamer van koophandel legden aan Van Eetvelt en Vanthemsche uit dat de komst van het winkelcomplex de kleine handelaars heeft wakker geschud. "We hebben de markt beter gestructureerd en ze krijgt nu elke dag een schoonmaakbeurt. Bovendien hebben we door samen te werken de privatisering van de markt kunnen tegenhouden. Zo niet waren de huurprijzen op de markt nu al verdriedubbeld", luidt het.

Vanthemsche en Van Eetvelt namen uitgebreid de tijd om met marktkramers te praten. Ook een bezoek aan de lokale burgemeester stond op het programma. John Bongat benadrukte de rol die Trias speelt bij de versterking van het ondernemersweefsel in zijn stad. Later namen de topmannen van Unizo en Boerenbond deel aan een verkiezingsdebat met vier kandidaat-burgemeesters.

 "In Vlaanderen kon de welvaart destijds toenemen omdat ondernemende mensen van de samenleving ruimte kregen om hun bedrijf te laten groeien", zei Van Eetvelt, die ook het belang van kwaliteitsvol onderwijs onderstreepte. Piet Vanthemsche wees op het belang van een constructieve dialoog tussen de politieke overheid en het maatschappelijk middenveld. "Zo begrijpen beide partijen veel beter wat ze voor elkaar kunnen betekenen en wat niet haalbaar is", aldus de Boerenbond-voorzitter.


www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel