Vijf handwasmachines voor vrouwen in Guinee

Landelijke Thuiszorg heeft de lancering van een online promotiefilmpje gekoppeld aan een fondsenwerving voor Trias. Het ingezamelde bedrag volstaat voor de productie van vijf handwasmachines in Guinee.

Trias nam de gift dinsdag in ontvangst tijdens een persconferentie bij een cliënt van Landelijke Thuiszorg in Merchtem. Vijf jaar geleden startte KVLV een partnerschap met een landelijke vrouwenbeweging in Guinee. Tijdens een uitwisselingsreis in ons land lieten Guinese vrouwen hun oog vallen op een oude handwasmachine in een Grimbergs museum. Intussen werden technische plannen uitgetekend om het toestel in Guinee na te bouwen. Lokale vrouwengroepen zijn de handwasmachine momenteel aan het uittesten.

“Dergelijke innovaties kunnen de huishoudelijke arbeid van vrouwen enorm verlichten”, zei Monique Swinnen, voorzitster van Landelijke Thuiszorg. “Vijftig jaar geleden moesten we hier bij ons soms nog hout zagen en stoken onder de wasmachine. Daarna werd de was geroerd met een stok. Na het koken en bleken van de was volgde een tweede wasbeurt. We mogen blij zijn dat we vandaag veel toestellen hebben die ons werk lichter maken.”

De handwasmachines van Landelijke Thuiszorg zullen via microkredieten ter beschikking gesteld worden van vrouwengroepen in Guinee. Het is de bedoeling dat de leden van de vrouwengroepen telkens een klein bedrag betalen wanneer ze de wasmachine gebruiken. Zo wordt de machine stap voor stap terugbetaald. Door ze te verhuren aan niet-leden kan ze ook geld in het laatje brengen.

Lees het volledige artikel hier.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel