VN brengen groot nieuws: extra push voor water

bidon

Miroslav Lajcak, voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, lichtte begin januari zijn prioriteiten toe. Hij had het daarbij ook over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG's) en hoe hij die een extra duwtje in de rug zou kunnen geven. Lajcak zal hiervoor 3 grote evenementen organiseren: een event om jongeren in het debat te betrekken, een event rond financiering van de SDG's, en een event rond... water!

Op 22 maart – Wereldwaterdag – zal Lajcak een groot lanceringsevent opzetten, waarbij hij de periode 2018-2028 uitroept tot 'International Decade for Action: Water for Sustainable Development'. "Gebruik en beheer van water zijn bepalend voor conflict en vrede, voor armoede en groei. Mensen zonder toegang tot water worden gemakkelijker ziek en leven in onwaardige omstandigheden," zo motiveert Lacjak zijn beslissing om SDG 6 – de doelstelling die vooropstelt dat iedereen tegen 2030 toegang moet hebben tot drinkwater en sanitair – extra in de schijnwerpers te plaatsen.

Tijdens het lanceringsevent zullen belangrijke stakeholders van de internationale gemeenschap samenkomen om zich te buigen over de implementatie van een actieplan rond 'Water voor duurzame ontwikkeling', op globaal, regionaal en nationaal niveau voor de periode 2018-2028.

Protos is verheugd dat de Verenigde Naties opnieuw een dergelijk initiatief opzetten. Opnieuw, want ook de periode 2005-2015 werd benoemd tot een 'International Decade for Action', toen met 'Water For Life' als thema. Dit decennium betekende een extra push voor de toenmalige Millenniumdoelstellingen.

Het thema 'Water for Sustainable Development' past natuurlijk helemaal in het schip van Protos. Vorig jaar werkte de ngo zijn missie bij: Protos versterkt voortaan het rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer én watergebruik. De focus ligt dus nog meer op duurzaamheid, zowel in de interventielanden als in België. Voor Protos blijft water bovendien een hefboom naar meer ontwikkeling, naar gemeenschappen die zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien en die hun eigen keuzes kunnen maken.

Voor Protos is het duidelijk: de VN erkennen meer dan ooit de wereldwijde uitdagingen rond water. 'Alles begint met water', je kan er niet omheen!

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel