Voedsel is weer helemaal in


Er is geen twijfel mogelijk: het thema 'voedsel' is weer helemaal in!  En dat is goed nieuws, want ons dagelijks voedsel verdient alle aandacht die het kan krijgen.
Ook in het Zuiden is voedsel hot. Niet in kookprogramma's, maar als dagelijkse strijd om te overleven.voedsel fiets [Foto: photopin cc ]


Elke zichzelf respecterende tv-zender heeft tegenwoordig een eigen kookprogramma. 4 van de 10 meest verkochte boeken in Vlaanderen zijn kookboeken. De bakkersopleidingen krijgen terug meer kandidaten over de vloer. Dieetformules schieten als paddenstoelen uit de grond.Het is echt niet vanzelfsprekend dat er elke dag lekker en gezond eten op ons bord terecht komt. Meer nog: goed en gezond eten vraagt de nodige zorg en tijd. Terug verwondering voor wat kiemt, groeit of rijpt. Contact nemen met de lokale boer uit jouw buurt en luisteren naar zijn/haar verhaal. Plezier beleven aan de oogst van zelfgekweekte groentjes in de moestuin. Vol smaak genieten van de eerste radijs, vers uit de grond.

 

De keerzijde van voedsel

Ook in het Zuiden is voedsel hot. Niet in kookprogramma's, maar als dagelijkse strijd om te overleven. Wereldwijd lijdt 1 op de 7 mensen honger. Dat is minder dan de 1,5 miljard mensen met overgewicht. Er is dus voldoende voedsel, het is alleen heel ongelijk verdeeld.

Maar er is meer. 75 % van de mensen met honger leeft op het platteland, dus daar waar het voedsel vandaan komt. 1/3 van al het voedsel wordt verspild: in rijke landen belandt veel voedsel té snel in de vuilnisbak.

In arme landen slagen veel boeren er niet in het voedsel goed te bewaren of tijdig te transporteren naar de markt voor verkoop.

En die dagelijkse lap vlees op ons bord? Dat is enkel mogelijk omdat we 70 % van de landbouwgrond gebruiken voor de vleesindustrie. Koeien en varkens moeten gevoed worden, en daar is veel graan en soja voor nodig.


Voedselsystemen in vele maten en soorten

Bart Thoelen van Voedselteams: "Een wetenschapper vertelde me onlangs over zijn onderzoek naar de voedselsystemen van deze wereld. Een voedselsysteem, zo definieerde hij, brengt mensen samen rond voedsel. Er bestaan systemen in vele maten en soorten. In zijn zoektocht naar voedselzekerheid ontwaarde hij de belangrijkste drie.

Vooreerst zou er een systeem zijn waarin boeren zich moeten verenigen om de eigen familie van het meest noodzakelijke voedsel te kunnen voorzien. Dit systeem blijkt vaak voor te komen na jaren van burgeroorlog, intensieve monocultuur of een al te liberaal landbouwbeleid. Kostbare landbouwgrond en - kennis gingen verloren en dienden opnieuw opgebouwd te worden om zo komaf te maken met de honger. Degelijke vorming en een stevige portie solidariteit blijken voor dit systeem de uitweg naar een toekomst zonder honger. Molly en de boeren in Noord-Oeganda, die centraal staan in de Broederlijk Delencampagne, behoren tot dit voedselsysteem.


Het tweede voedselsysteem betreft de globale en grootschalige industriële landbouw. Dit systeem blijkt een grote impact te hebben op al de rest. Een beperkte groep kan grote hoeveelheden voedsel virtueel verhandelen en zo de prijs van onze maaltijd bepalen. We hebben hier te maken met een uiterst speculatief systeem, dat zowel veel geld als honger creëert. Verspilling en vervreemding zijn gekende neveneffecten. Ervaring wijst uit dat een dergelijk systeem brokken maakt. Hapklare brokken, meer bepaald.

Tot slot is er in welvarende landen een voedselsysteem waarin mensen geloven én bewijzen dat het anders kan. Het gaat hier om lokale voedselsystemen op mensenmaat. Voedselconsumenten en -producenten kunnen elkaar vinden in hun voorkeur voor lekker lokale dingen. Seizoensgebonden maaltijden uit deze systemen eet je met liefde op!

Wij zetten ons maar al te graag achter de campagne van Broederlijk Delen en de foodtest. Door bewuster om te gaan met voedsel kunnen wij ook bijdragen aan het stoppen van honger."

foodtestMee de strijd aangaan tegen de honger in het Zuiden betekent ook in eigen bord kijken: hoe ga ik om met voedsel?

Beantwoord 7 vragen en ontdek jouw profiel.

Aan elk voedselprofiel van de foodtest zijn een aantal uitdagingen gekoppeld. Per profiel worden er leuke tips meegegeven om duurzamer om te gaan met voedsel.

Doe de foodtest en ga aan de slag met de tips die voor jou en je gezin haalbaar zijn. Een leuke manier om samen iets te doen voor het Zuiden, je eigen gezondheid en het milieu!

 

Meer info:
  • Campagne Broederlijk Delen
    In 2013 voert Broederlijk Delen campagne rond honger en voedselzekerheid in Oeganda
  • De foodtest
  • Voedselteams
    Een netwerk van lokale voedselteams en duurzame producenten voor de directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding. Voedselteams wil bijdragen aan regionale voedselsystemen en zijn pioniers in 'de korte keten'.
Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel