Volkerentop sluit af met Verklaring van Lima

cumbre-de-los-pueblos-afsluiter

Na een succesvolle klimaatmars eindigt ook de 'Cumbre de los Pueblos' (Volkerentop) met een plechtige afsluitende sessie. Het afsluitende event werd een emotionele afsluiter van een kleurrijke en massaal bijgewoonde Volkerentop. 

De Cumbre de los Pueblos is een duidelijk teken dat mensen van over heel de wereld nood hebben aan een alternatief economisch systeem waarin de rechten van de mens centraal staan. Daarover werd verschillende dagen gedebatteerd, in een ruimte waar ook plaats was voor een markt van ecologische producten, muziek, culturele activiteiten, enzovoort.

Tijdens de sluitingssessie werd de Verklaring van Lima voorgelezen, een tekst van 3 pagina's waarin het huidige kapitalistische systeem, en daarmee ook de internationale klimaatonderhandelingen die dit systeem onderschrijven, met de grond gelijk wordt gemaakt.

De Verklaring van Lima zet zich duidelijk af tegen wat gezien wordt als 'valse oplossingen' voor de klimaatproblematiek: klimaatmarkten, fracking, grote hydro-elektrische centrales, nucleaire energie, REDD+, etc. Deze tekst werd overhandigd aan de Peruviaanse Minister van Milieu Manuel Pulgar-Vidal, de gastheer van de COP20.

logo-cumbre-de-lod-pueblosDe Volkerentop was in de eerste plaats een Peruviaans initiatief, maar werd ondersteund door vele internationale vrijwilligers, zoals Justine Fautrelle van MOCICC die een warm applaus kreeg voor bijna een jaar hard werk.

Mensen van over heel de wereld waren aanwezig, waaronder activisten, wetenschappers, NGO-coöperanten, jongerenorganisaties, lobbyisten, inheemse leiders, boerenorganisaties, vakbonden, etc. Dé plaats om contacten te leggen en convergentie te zoeken voor het komende jaar, dat cruciaal zal blijken in de klimaatonderhandelingen.

De Coalition 21 Climat, de Franse tegenhanger van het organisatorische comité van de Cumbre de los Pueblos, organiseerde dan ook een assemblee om de aanwezigen warm te maken voor gezamenlijke acties in de aanloop naar COP21. Aan de voorzitster van de Franse klimaatcoalitie werd plechtig de fakkel doorgegeven, zij zal zich inzetten voor een Volkerentop in het kader van de COP21.

'We zullen doorgaan met onze mars, tot we allen vrij zijn', werd luid gescandeerd op aansporen van een Afrikaanse vrouwenrechtenactiviste.

Parijs, u bent gewaarschuwd.

Karen Del Biondo
Lima, 11/12


Lees de verklaring van LimaDeel dit artikel