Vredesactie op internationale training voor trainers in Duitsland

Volgende week zitten in Duitsland de staatshoofden van de G8 bij elkaar. Om mensen grondig op de protesten voor te bereiden, worden overal trainingen geweldloos actievoeren georganiseerd. Actietrainers wisselen op internationaal niveau ervaringen, kennis en werkvormen uit. Trainers van Vredesactie, dat al tientallen jaren trainingen geweldloze directe actie organiseert, zijn daar ook bij.


In juni 07 houdt de G8 (de 7 rijkste landen plus Rusland), haar jaarlijkse top-bijeenkomst in Duitsland. Reeds maanden op voorhand zijn NGO's en basisbewegingen bezig met de organisatie van acties tegen deze ondemocratische instelling. Een onderdeel van deze voorbereidingen zijn het opzetten van actietrainingen. Om kennis en werkvormen uit te wisselen werd er in het Duitse Müncheberg een tiendaagse internationale training voor actietrainers georganiseerd, genaamd ‘Undoing Capitalism, Skills for Change’. Omdat Vredesactie al tientallen jaren trainingen geweldloze actie opzet, vervoegden vier Vlaamse trainers het internationale gezelschap.

Undoing Capitalism, Skills for Change
Het initiatief en de financiering werd genomen door de radicaal linkse groep Rosa Luxemburg uit Duitsland. De tiendaagse training bestond uit een puzzelwerk van vier verschillende werkgroepen. Een eerste werkgroep ‘Anticapitalism for All’ werd begeleid door twee trainers van de Canadian Union of Postal Workers, een Canadese vakbond die aan al haar leden standaard een vier weken durende inhoudelijke training geeft over thema’s zoals sexisme, racisme en kapitalisme. De werkgroepen ‘Training for Social Action Trainers’, ‘Advanced Training for Trainers’ en de inhoudelijke ‘Class Matters’ werden begeleid door trainers van de Amerikaanse groep ‘Training for Change’. Deze groep heeft een jarenlange ervaring opgebouwd in het geven van interactieve trainingen over democratisch en geweldloos actievoeren. Het door hen gehanteerde concept is ‘directe educatie’: leren door het delen van persoonlijke ervaringen. De inhoudelijke uitdieping van thema’s ging steeds hand in hand met het bespreken en reflecteren van de specifieke methodieken die werden gehanteerd.

Vredesactie op de Skills for Change-training
De internationale training voor actietrainers geeft nieuwe impulsen voor onze trainingen geweldloze actie hier. Het is inspirerend om andere trainers aan het werk te zien. We gingen actief op zoek naar nieuwe ideeën en werkvormen om in onze trainingen te verwerken. De internationale uitwisseling heeft ons deze nieuwe werkvormen opgeleverd. Bovendien hebben we nieuwe mogelijkheden van oude werkvormen leren kennen. De internationale training gaf ons een interessante reflectie op onze eigen manier van training geven. Deelnemers konden over de grenzen kijken, niet alleen geografisch, maar ook ideologisch.
Tijdens deze training zijn de eerste stappen gezet om een internationaal netwerk uit te bouwen om het uitwisselen van ervaringen te bestendigen. Een internationale website waar kennis, methodieken, ervaringen en trainingsprogramma's kunnen gedeeld worden is in opbouw.

Meer info op www.vredesactie.be

Deel dit artikel