Vredespelgrimage naar Israël en de bezette Palestijnse gebieden

Brussel-20 oktober 2006 - Persbericht

Van 20 tot 29 oktober 2006 organiseren Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen een vredespelgrimage in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Met een groep van 30 personen verkennen we de culturele rijkdom van de regio en maken we tevens kennis met de politieke realiteit ter plaatse.

Op het programma staan religieuze en historische plaatsen zoals Nazareth, Meggido, Cesarea, Jaffa, Bethlehem, Masada, Hebron en Jeruzalem. Aan deze bezoeken koppelen we steeds een politiek luik. Zo biedt de tocht door de oude haven van Jaffa een inzicht in de Palestijnse ‘Nakba’ van 1948, het ontstaan van het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Met de wandeling door de Via Dolorasa, van de Olijfberg tot de Heilige Grafkerk, treden we in de voetsporen van Jezus. Daarnaast zien we ook de Israëlische kolonisatiepolitiek in Oost-Jeruzalem met eigen ogen: de Muur, de huisvernielingen en de uitbreiding van Israëlische nederzettingen.

Voor Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen is deze reis echter niet vrijblijvend. De afgelopen crisis tussen Israël en Libanon maakt nogmaals pijnlijk duidelijk hoezeer de burgers in de regio snakken naar vrede. Hiervoor is een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict nodig. Wij willen hier een rol in spelen en vredeskrachten aan beide zijden ondersteunen: Israëli's en Palestijnen, joden, moslims en christenen, mannen en vrouwen. Dit zijn stemmen die te weinig gehoord worden en die broodnodig zijn voor een betere toekomst in het Midden-Oosten.

Daarom vinden we het heel belangrijk om juist nu, na deze nieuwe oorlog, naar de regio te gaan. Met deze reis willen we een krachtig signaal zenden naar de vredeskrachten ter plaatse en alle burgers een hart onder de riem steken. Daarnaast willen we ook onze politici oproepen om hetzelfde te doen en met een open geest naar het conflict te kijken. Vrede en rechtvaardigheid in de regio zullen pas mogelijk zijn als onze politieke leiders de moed hebben om de wortels van het conflict aan te pakken en de asymmetrische relatie tussen bezettende macht en bezet volk te herstellen.

  • Meer informatie: Brigitte Herremans, Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen, 00972/54.641.43.78.

Deel dit artikel