Vrieskamer voor Peruaanse aardappetelers draait op volle toeren

De vrieskamer voor de Peruaanse boeren van Coopagros is operationeel. Dat heeft regiodirecteur Lieve Van Elsen van de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias gemeld tijdens een druk bijgewoond evenement in Holsbeek.

vrieskamer klein

De boeren van Coopagros gebruiken de vrieskamer voor de productie en bewaring van gevriesdroogde aardappelen. Vroeger werden deze aardappelen tijdens drie opeenvolgende nachten blootgesteld aan de vrieskou, maar door de klimaatverandering is het steeds moeilijker om de Inca-tradities in stand te houden.

Vlaamse coalitie

Trias Andes heeft Coopagros geholpen bij het ontwerp en de bouw van de vrieskamer. Daarvoor werd de hulp ingeschakeld van een brede coalitie in Vlaanderen waar Belgapom, Rotary, Boerenbond, VTI, VLTI, ILVO en de provincie West-Vlaanderen deel van uitmaken. In het voorjaar van 2017 werd de eerste spadesteek gegeven voor de eerste semi-industriƫle fabriek voor gevriesdroogde aardappelen in het Andesgebergte.

De voorbij weken heeft het Peruaanse landbouwministerie een generator geschonken aan Coopagros. Elektriciteit was het laatste ontbrekende puzzelstukje om de vrieskamer in werking te laten treden.

Werkbezoek

'Nu draait de installatie op volle toeren', meldde Lieve Van Elsen tijdens een bijeenkomst op de Jos Theys Boerderij in Holsbeek. Daar blikten zestig schenkers, vrijwilligers en sympathisanten van Trias terug op het werkbezoek dat Vlaamse journalisten en aardappelverwerkers twee maanden geleden brachten aan de boeren van Coopagros.

Onder aanvoering van congresvoorzitter Romain Cools trok de Vlaamse delegatie nadien nog naar het World Potato Congress in Cusco. Daar presenteerde Trias het project met Coopagros aan de brede aardappelwereld.

Moeder Aarde

'De bewondering en waardering die de mensen in het Andesgebergte hebben voor de aardappel is fascinerend. En dat in een kader van grote verbondenheid met de natuur en traditioneel respect voor Moeder Aarde, de pachamama. Dat is iets wat we bij ons niet meer kennen', getuigde Antoon Wallays van Agristo.

Jaap Delleman van het magazine Aardappelwereld benadrukte het belang van de familiale landbouw in de Peruaanse hooglanden. 'De aardappel groeit in Peru al 8.000 jaar. Er moeten resistenties tegen ziekten en plagen aanwezig zijn waar wij nog geen weet van hebben. Indien de boeren in de Andes zouden verdwijnen, gaat een schat aan mooie genen verloren. Dat moeten we vermijden.'

Familiale landbouw

Gastheer Jos Theys reisde mee naar Peru. 'Ik heb bij de boeren van Coopagros begrepen hoe belangrijk het is om het familiale karakter van de landbouw vast te houden. We moeten ook aandacht blijven besteden aan de authenticiteit van onze producten, net zoals de boeren van Coopagros dat doen. Ik twijfel er niet aan dat ze een rendabele nichemarkt vinden voor hun gevriesdroogde aardappelen.'

Steun de omschakeling van overlevingslandbouw naar een rendabel bedrijfsmodel bij de Peruaanse boeren in het Andesgebergte

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel