Waarover gaat de campagne van Broederlijk Delen?

B roederlijk DelenOver drie weken lanceert Broederlijk Delen zijn nieuwe campagne onder het verrassende motto ‘Maak ons overbodig’. Broederlijk Delen overbodig? Naar aanleiding van onze vijftigste verjaardag dagen we Vlaanderen uit om na te denken over de vraag hoe ontwikkeling in het Zuiden het beste aangepakt wordt. Onze ervaring leert ons in ieder geval dat we armoede en onrecht het beste bestrijden als we de eigen initiatieven van lokale mensen in het Zuiden ondersteunen. Eens de mensen goed bezig zijn in hun strijd tegen armoede en onrecht wordt Broederlijk Delen daar overbodig. Dan kunnen wij weer andere groepen ondersteunen en onszelf opnieuw overbodig maken… Dus ja, we willen overbodig gemaakt worden… op termijn.

Op woensdag 9 maart 2011 om 11u organiseren we een persactie in de buurt van ons hoofdkantoor in Brussel. Daarmee geven we op een ludieke manier het startschot voor onze nieuwe campagne ‘Maak ons overbodig’.

Een sprekend voorbeeld uit Burundi
We reizen dit jaar naar Burundi. Daar ontmoeten we de koffieboeren Anthère en Sylvie. Zij zijn een mooi voorbeeld voor onze manier om aan ontwikkelingssamenwerking te doen. Via twee lokale partnerorganisaties die Broederlijk Delen steunt, kon het gezin zijn inkomen uit de koffieteelt verhogen en zijn landbouwactiviteiten verbeteren. Anthère en Sylvie hebben nu voldoende voedsel voor hun familie en kunnen zelfs investeren in de toekomst van hun kinderen. Hun kennis delen Anthère en Sylvie met andere boeren. Zo werken we aan structurele en duurzame verandering.

Maakonsoverbodig.be
Om die eigen plannen van de mensen in het Zuiden te blijven ondersteunen, hebben we natuurlijk fondsen nodig. Dit jaar pakken we uit met een online veiling. Je kan er bieden op items die je kan ‘delen’ met anderen. Zo kan je als groep bieden om de set van Thuis te bezoeken in het gezelschap van acteur Pol Goossen. Of wat dacht je ervan om de keuken te delen met Jeroen Meus? Je kan zelfs bieden op een privéoptreden van Kommil Foo of op een privévlucht met Pieter Aspes vliegtuigje. Meer dan 50 BV’s verlenen hun medewerking aan deze online veiling.

Tien Burundese gasten
Tijdens het weekend van 12 en13 maart arriveren tien Burundese gasten in Vlaanderen. Allemaal werken ze voor een van onze lokale projectpartners in Burundi. Ze verblijven gedurende twee weken bij Broederlijk Delen-vrijwilligers in gastgemeenschappen. Daar getuigen ze over hun werk, over hun strijd tegen armoede en onrecht in het derde armste land ter wereld. Daarnaast maken ze kennis met het leven zoals het hier bij ons is. Zo zorgen we tijdens de campagne voor een echte uitwisseling tussen Noord en Zuid.

Koffiestop
Zoals elk jaar promoten we ons gezellig fondsenwervend model ‘Koffiestop’. Op vrijdag 18 maart 2011 hopen we nog meer Koffiestops te kunnen tellen dan vorig jaar. Voor de eerste keer zet stripfiguur Nero zijn schouders onder de Koffiestop. Samen met zijn geestelijke vader Marc Sleen organiseert hij een Koffiestop in het Marc Sleen Museum in Brussel.

Tentoonstelling Broederlijk Delen. 50 jaar affiches
KADOC-K.U.Leuven blikt terug op een halve eeuw engagement voor een rechtvaardige wereld aan de hand van de 50 affiches waarmee Broederlijk Delen sinds de oprichting in 1961 zijn campagnes ondersteunde. De tentoonstelling loopt van 3 februari tot 26 maart 2011 en is elke dag te bezoeken van 9u tot 17u en op zaterdag van 9u tot 12u30 in KADOC, Vlamingenstraat 39 te Leuven.

Film ‘Broederlijk Delen, 50 jaar, nog even actueel’
Met de steun van het KIMfonds vzw (Katholiek Impuls- & Mediafonds) kon Broederlijk Delen dit jaar ook een extra film maken naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag. Geen historische documentaire, maar een reportage die aantoont dat Broederlijk Delen een frisse, levendige beweging is die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.
De film staat op onze campagne-dvd en is gratis verkrijgbaar voor journalisten. Mail naar karel.ceule@broederlijkdelen.be.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel