Wat vinden Afrikanen zelf van het hongerprobleem?

Veel Afrikanen lijden honger. Maar wat denken ze daar nu zelf van? Andrew Rzepa trok een jaar lang op onderzoek en ondervroeg Afrikanen uit 18 landen naar het hongerprobleem.

Andrew Rzepa van de Gallup opinion poll company peilde een jaar lang in opdracht van Ofxam International naar de mening van Afrikanen uit achttien landen rond de millenniumdoelstellingen, armoede en vooral honger. Hoe vaak hebben zij honger, wat vinden zij dat hieraan gedaan moet worden en wat is de rol van de regering hierin?

Uit het onderzoek bleek dat voor Afrikanen landbouw en werkgelegenheid de belangrijkste factoren zijn voor de uitroeiing van honger. Twee derden vinden dat hun regering niet genoeg doet om mensen te helpen voedsel te produceren of te kopen.

In de afgelopen 12 maanden kon 60% van de volwassenen onvoldoende eten kopen om hun gezin te voeden. Dit jaar wordt opnieuw een onderzoek gedaan. De kans dat dit cijfer gunstig evolueert wordt klein ingeschat.

Trias wil de voedselzekerheid bij de plaatselijke bevolking verhogen. Toegang tot land en zaad bijvoorbeeld, sterke boerenorganisaties, opslagplaatsen bouwen of een goed commercieel netwerk voor boeren zijn enkele actiepunten van Trias in Afrika. Op die manier moeten kleinschalige landbouwers zelf kunnen voorzien in hun behoeften en die van hun gezin. Zo zijn ze minder afhankelijk van het eventuele wanbeleid van hun regering of andere bemoeilijkende factoren.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel