Water User Associations moeten goed onderhoud verzekeren

WUA © Protos

OEGANDA - Degelijk onderhoud van de waterpunten vormt een grote uitdaging om tot een duurzame toegang tot drinkwater te komen in de gemeenschappen van Mahyoro, Kanara en in de Nyabani sub-counties in het Kamwenge district. De waterpunten, gebouwd met verschillende WASH-ontwikkelingspartners, zijn vaak lange tijd niet-operationeel door het slecht werken van de gebruikerscomités. Vaak nemen zij hun rol en verantwoordelijkheid niet op om de goede werking en het beheer van de waterpunten te verzekeren.

Om die uitdagingen het hoofd te bieden, faciliteren Protos en zijn lokale partner Jese het proces van het mobiliseren, sensibiliseren en organiseren van gebruikerscomités in de sub-counties om Water User Associations (WUA) te vormen. Deze WUA's zijn een soort van koepelorganisaties die de werkzaamheden van de verschillende gebruikerscomités overzien. Iedere WUA wordt bestuurd door 9 leden die verkozen worden tijdens een Algemene Vergadering. Elke zone heeft een afgevaardigde en ook de sub-county heeft een afgevaardigde. Jese ondersteunt de WUA's - in samenwerking met Protos - zowel op technisch als financieel vlak.

Dankzij de WUA's kunnen de watergebruikers er meer op vertrouwen dat hun drinkwaterpunten goed beheerd worden. WUA's zijn officieel geregistreerd en erkend door de sub-counties en districten. Ze houden maandelijks, viermaandelijks en jaarlijks vergaderingen om de belangrijkste uitdagingen voor het voorbestaan van de WUA te bespreken, artikelen te wijzigen en hun voorzitter te (her)verkiezen.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel